U Pozorištu mladih Sarajevo u subotu, 27. aprila, s početkom u 20 sati premijerno će biti izveden mjuzikl “Pinocchio” u režiji Nine Kleflin.

Već nakon premijere ‘Ne daj se, generacijo’ počeli s radom na novoj predstavi ‘Pinocchio’ rediteljice Nine Kleflin. Sa sigurnošću mogu reći da će ovo biti jedan od naših najznačajnijih projekata. Mjuzikl kao teatarska forma nije toliko često na našoj sceni i s te strane imamo kreativnu tremu. Radujemo se izazovu u kojem potpuno vjerujemo našim autorima i umjetnicima. S druge strane, radi se o produkcijski kompleksnoj predstavi, gdje će na sceni biti preko 20 učesnika: glumci, plesači, pjevači, muzičari, kao i tim iz tehnike koji prati čitav proces. Radimo najbolje što možemo kako bismo publici i ovog puta ponudili nešto novo“, izjavio je ranije direktor Pozorišta mladih, Ismir Fazlić.

Rediteljica Nina Kleflin kazala je da se izuzetno raduje tome što je dobila priliku napraviti ovako veliki projekt, novi autorski mjuzikl, tj. predstavu koja je namijenjena za cijelu porodicu.

Prema poznatoj Colodijevoj knjizi napisala sam libretto koji prati originalnu priču, ali joj daje suvremenu oštricu. Junaci žive u prostoru bajke, ali svoje karaktere formiraju sa sviješću o današnjici, o svemu onom što nas u suvremenom društvu i raduje i tišti. Pinocchio, taj divni drveni lutak, dobar je ali lakomislen, brz je u glavi ali neoprezan u postupcima, vodi ga čežnja i zanos života. Razni ga izazovi vrebaju u njegovim avanturama, ali ljubav, ta najveća od svih dobrih sila, izbavit će ga i dati mu život. O tome govori naša predstava: o ljubavi koja daje život, o potrebi svakog čovjeka da ne bude sam, da ima nekog svog.

Radujem se saradnji s Pozorištem mladih, zahvalna sam za povjerenje da možemo iznijeti jedan ovako veliki projekt i mislim da smo na pragu velike kazališne čarolije. Autorsku muziku pišu velike hit-makerice Ines Prajo i Arjana Kunštek, scenograf je Osman Arslanagić, kostimografkinja Vanja Ciraj, a koreografkinja Belma Čečo Bakrač. Ekipa je sjajna, a uz Marija Drmaća kao Pinocchija, ja nemam nikakvih briga“, kazala je Kleflin.

U predstavi igraju Mario Drmać, Semir Krivić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić, Dženita Imamović Omerović, Armin Omerović, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Ana Marija Tomić, Almir Kurt, Edhem Husić, Iman Bubić, Sara Vojičić, Nikolina Vujić, Haris Bidžan, Alen Hadžić, Marko Mirković.

Režiju, dramatizaciju i adaptaciju potpisuje Nina Kleflin, autorsku muziku i stihove Ines Prajo i Arjana Kunštek, muzičko vodstvo Alma Ferović Fazlić, scenografiju Osman Arslanagić, kostimografiju Vanja Ciraj Džudža, koreografiju Belma Čečo Bakrač, korepetitor i vođa orkestra je Bakir Samardžić, bend BHRT-a, dok je autor fotografije Dženat Dreković, a dizajna Almir Kurt Kugla.