Foto: Velija Hasanbegović

Večeras je u prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo, povodom obilježavanja Međunarodnog dana opere, održan spektakularan koncert “Mlade nade opere“, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom su dirigovali Alek Isaković, Bakir Samardžić i Fuad Šetić.

Atraktivan umjetnički program, ispunjen bezvremenskim opernim arijama svjetskih kompozitora klasične muzike G. Rossinia, C. Saint-Saensa, W. A. Mozarta, O. Nicolaia, G. Verdia, J. Masseneta, G. Puccinia, V. Bellinia i G. Bizeta, izveli su solistice i solisti Hana Salihović, Laura Kozlinger, Adelisa Saračević, Amila Ravkić, Kenan Hasić, Siniša Markanović, Erol Ramadanović i Nedim Bašić.

Koncert je održan u okviru projekta “Specijalni programi Narodnog pozorišta Sarajevo u povodu obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u Kantonu Sarajevo” podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Međunarodni dan opere

Opera je postala popularna širom Evrope tokom barokne ere, te se počela širiti od 1600. godine.

Ovaj dan slavi i operne izvođače, ali i podstiče nas da naučimo više o ovom umjetničkom i muzičkom obliku. Osnivanje Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu 1946. godine je događaj od velike vrijednosti za kulturnu historiju i razvoj muzičke kulture, kako u Sarajevu tako i u Bosni i Hercegovini.

Početak njenog rada značio je obnavljanje Sarajevske filharmonije i osnivanje Muzičke akademije u Sarajevu. Kada neko pomisli na operu, može automatski pomisliti na opernu muziku. Međutim, opera je mnogo više od same muzike. Opera je oblik pozorišta koji uključuje proširenu dramsku kompoziciju.

Osim što se muzički dijelovi pjevaju uz instrumente, većina opera uključuje i druge elemente, kao što su gluma, scenografija, kostimi i balet. Jacopo Peri je komponovao prvu operu „Dafne“ i napisao je 1597. u Firenci. Zbog toga se Italija smatra rodnim mjestom opere.

Na kraju su formirane dvije vrste opera — seria i opera buffa. Prva je dramatična i ozbiljna opera, dok je opera buffa, s druge strane, komična.

Međunarodni dan opere obilježava se 25. oktobra na rođendan Georgesa Bizeta i Johanna Straussa II, kompozitora najpoznatijih svjetskih opera i opereta.