Foto: Velija Hasanbegović

U Historijskom muzeju BiH večeras je upriličen koncert „Kad sevdah govori“ u izvedbi Lejle Jusić, Elvira Solaka i Adnana Gore.

Sarajevska publika uživala je u programu na kojem su se našle bosanskohercegovačke sevdalinke: Ah što ćemo ljubav kriti, Kraj tanana šadrvana, Kiša bi pala pasti ne može, Zapjevala bulbul ptica, Sejdefu majka buđaše, Evo srcu mom radosti, Otkako je Banjaluka postala, Snijeg pade na behar na voće, Što te nema, Adio kerida.

Lejla Jusić i Elvir Solak bilježe niz zajedničkih nastupa tokom višegodišnje saradnje. Posebno mjesto zauzimaju koncerti u sklopu nedavno održanog prestižnog svjetskog festivala LLANGOLLEN INTERNATIONAL MUSICAL EISTEDDFOD u Walesu, u Velikoj Britaniji, od 4. do 9. jula, a kojima je prethodio i nastup na skupu britanske dobrotvorne organizacije „Remembering Srebrenica“ u čuvenoj Lancaster House u Londonu. Veliko interesovanje tokom festivala izazvao je koncert WHITE FLOWER INTO THE LIGHT koji je otvoren impozantnom izvedbom kompozicije „Bijeli cvijet“, koju autorski potpisuje upravo Elvir Solak, član Hora Opere Narodnog Pozorišta Sarajevo.

Koncert je realizovan uz podršku partnera „Kultura na ulice 2023!“ Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Iste večeri, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, izvedena je dramska predstava „Osramoćeni” autora Ayada Akhtara, u režijskoj postavci Dine Mustafića.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Snežana Bogičević, Boris Ler i Faris Pinjo.

Predstava „Osramoćeni”, u produkciji Kontakta, rađena je po tekstu Ayada Akhtara koji je nagrađen Pulitzerovom nagradom 2013. godine.

Vizuelno oblikovanje radila je Mirna Ler. Za muzičku kompoziciju zadužen je bio Mirza Redžepagić.

Predstava je realizovana uz podršku partnera „Kultura na ulice 2023!“ Zemaljskog muzeja BiH.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.