U petak, 14. jula, s početkom u 18.30 sati kod Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo (Branilaca Sarajeva br. 26) bit će upriličeno otvaranje izložbe Noriko Hayashi “Japanske žene” (sawasawato).

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba „Japanske žene“ nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija tekstova i fotografija koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

“Japanske žene”, ili sawasawato, je pojam vezan za supruge Koreanaca koje su 1959. godine, kada je sama Koreja definitivno podijeljena na sjeverni i južni dio, odlučile da, prateći svoje sjevernokorejske muževe, život nastave iza željezne zavjese. Oko 1,800 “japanskih žena” je vjerovalo da će moći putovati nazad u Japan, ali politika i rat, koji zvanično nikada nije završen, učinili su da one zauvijek ostanu u praktički hermetički zatvorenoj Sjevernoj Koreji.

Izložba se realizuje u saradnji s WARM Festivalom Sarajevo i Sarajevo Photography Festivalom.

Ova jedinstvena izložba bit će postavljena na više lokacija u centru Sarajeva, a tačne lokacije građanke i građani Kantona Sarajevo mogu pronaći na zvaničnim stranicama specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“.


Istog dana, s početkom u 19.00 sati, na pozorišnom trgu Susan Sontag glumci Narodnog pozorišta Sarajevo, u sklopu specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“, Mona Muratović, Merima Lepić-Redžepović i Dino Bajrović govorit će najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka.

Ovo je jedinstvena prilika da sarajevska publika posluša bosanskohercegovačke sevdalinke u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Draga naša vjerna i poštovana publiko, pozivam Vas da, 14.  jula u 19:00 sati na Trgu Susan Sontag, skupa doživimo ljepote sevdaha. Da se podsjetimo na ljubav koja se skrivala, na kapetanovu Fatu, akšame, telale i ašikovanje, a kroz koje ćemo Vas mi, glumici i glumice Narodnog pozorišta, povesti skupa sa jednim od naših najboljih vokala – Lejlom Jusić, uz muzičku pratnju Elvira Solaka. Jer teatar pripada NARODU!“, poručila je Merima Lepić-Redžepović.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ je besplatan.