U petak, 10. maja, s početkom u 19.00 sati, svečano otvaranje specijalnog programa „Kultura na ulice 2024!“, zbog vremenskih neprilika, bit će upriličeno na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. U sklopu svečanog otvaranja pod nazivom „All that Jazz“ bit će izvedena dva koncerta posvećena jazz muzici, te broadwayski klasik „Blue Monday“.

U 19.00 sati očekuje nas koncert kamernog ansambla „Monk“ iz Beograda koji preferira interpretaciju moderne, primenjene, postmoderne i world muzike. „Monk“ će se sarajevskoj publici predstaviti u sastavu: klarinetista Vladimir Stanišić, violinista Vojin Aleksić i pijanista Rastko Pavlović.

Monk

Od 20.00 sati publika će moći uživati u izvedbi „Combine Quarteta“ iz Banje Luke koji će nastupiti s poznatom vokalnom solisticom Marijom Šestić. „Combine Quartet“ čine četvorica entuzijasta i umjetnika: Milan Savić, Stefan Tešanović, Dejan Đorđević i Dejan Trkulja. Nastupali su s najvećim Jazz muzičarima ovih prostora i šire, kao što su Bojan Zulfikarpašić, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, Dejan Terzić, Per Mathisen i Dimitrije Vasiljević.

Combine Quartet

Broadwayski klasik „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić, bit će izveden u 21.00 sat.

U jazz operi „Blue Monday“ uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević, a dizajner svjetla Moamer Šaković.

„Kultura na ulice!“ je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Ulaz za sve programe u produkciji specijalnog programa NPS-a „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan. No, budući da će se zbog vremenskih neprilika otvaranje održati u Narodnom pozorištu Sarajevo, broj mjesta će biti ograničen.