Danas je na pozorišnom Trgu Susan Sontag upriličeno otvaranje izložbe Noriko Hayashi “Japanske žene” te izveden recital „Glumci govore sevdah“ u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“.

Noriko Hayashi je višestruko nagrađivana japanska umjetnica. Njena izložba „Japanske žene“ nastajala je u periodu od deset godina, a rezultat je fascinantna serija fotografija i tekstova koje pokušavaju da otmu od zaborava ljude čije su živote ratovi zauvijek promijenili.

Nastala u saradnji sa WARM festivalom i Sarajevo Photography Festivalom, ova izložba postavljena je na više lokacija u centru Sarajeva, a tačne lokacije građanke i građani Kantona Sarajevo mogu pronaći na zvaničnim stranicama specijalnog programa „Kultura na ulice 2023!“.

Glumci Narodnog pozorišta Sarajevo – Mona Muratović, Merima Lepić-Redžepović i Dino Bajrović recitovali su najljepše sevdalinke, uz muzičku pratnju solistice Lejle Jusić i muzičara Elvira Solaka.

Ovo je bila jedinstvena prilika da sarajevska publika posluša bosanskohercegovačke sevdalinke u izvedbi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve događaje u produkciji specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ je besplatan.