Foto: Velija Hasanbegović

Večeras, 19. juna, s početkom u 21:00 sati, u prelijepom ambijentu Bijele tabije sarajevska publika moći će uživati u spektakularnom koncertu hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo kojim će dirigovati maestro Danijel Žontar, uz klavirsku pratnju Bakira Samardžića.

Na programu će se naći najljepše klasične arije i djela kompozitora poput Petra Iljiča Čajkovskog, Jakova Gotovca, Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera, Bedřicha Smetane, te Carla Orffa.

Za sve građanke i građane, ulaz na koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo je potpuno besplatan.

Narodno pozorište Sarajevo i ove godine nastavlja u proljetnim i ljetnim mjesecima sa multimedijalnim programom ‘Kultura na ulice’. Ovom programskom platformom želimo na drugačiji način građanima ponuditi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne art skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Time će Narodno pozorište Sarajevo potvrditi koliko je važno danas njegovati status institucionalne kulture kao društveno angažiranog i osviještenog faktora zagovaranja načela jednakosti, ravnopravnosti i slobode koji se izražava i alternativnim komunikacijskim strategijama, zatim obraća najširem gledateljstvu. Mi vjerujemo da pozorište mora promišljati značaj i ulogu publike u nastanku umjetničkog djela te razvijati sve socijalne elemente koji će preispitati konvencionalizirane umjetničke proizvode, odnosno sadržaje koji se izlažu javnosti. Naša iskustva iz prošle godine potvrđuju koliko smo imali uspješan feedback sarajevske publike, što nas obavezuje da i ove godine to potvrdimo svojim kvalitetnim programom“, poručio je Dino Mustafić.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu sa Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, a traje do mjeseca oktobra.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je da, kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo na lokaciji Bijele tabije bit će izveden uz podršku partnera Festivala, JP Sarajevo.

Napomena: U slučaju vremenskih neprilika, organizator zadržava pravo promjene lokacija i termina.