Predstava “Othello”, jedna od najstrašnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespearovih tragedija u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra i Ulysses teatra, u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriyeve, premijerno će biti izvedena 21. jula  na Malom Brijunu.

Kreativni tim predstave uključuje ukrajinske autore, scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, kompozitoricu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.

Dramaturginja predstave je Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju Ermin Bravo, članovi ansambla Sarajevskog ratnog teatra SARTR: Alban Ukaj, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Maja Salkić, Davor Sabo, Adnan Kreso, gostujući glumci Mak Čengić, Alen Konjicija, kao i hrvatska glumica Ana Marija Brđanović

Prema riječima Lenke Udovički,  važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa Sarajevskim ratnim teatrom ogleda se u činjenici da je SARTR nastao i opstao u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.

SARTR kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji“, poručila je Udovički dodavši kako je razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima od iznimne važnosti.

Redateljica predstave Oksana Dmitriyeva naglasila je kako su u fokusu priče zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i najvažnije od svega – ljubav.

U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije – crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju“, poručila je Dmitriyeva.