Foto: Velija Hasanbegović

U srijedu, 10. i u četvrtak 11. januara, s početkom u 19.30 sati na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izveden balet “Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?” kompozitora Alexandera Balanescua, u koreografiji, režiji i dramaturškom konceptu Staše Zurovca. U predstavi ćemo gledati baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, dok je kostimografska rješenja uradila Bjanka Adžić Ursulov.

„Sidranov tekst me je, prije svega, zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije. Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara kazališna predstava. Ona je i glazba i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena. S druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i više suosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče“, izjavio je koroegoraf Staša Zurovac.

U predstavi igraju: Masafumi Okuzono, Boris Vidaković, Tamara Ljubičić, Nataša Gaponko, Selma Efendić, Mihail Mateescu, Evgeny Gaponko, Albina Huskić, Ekaterina Vereshchagina, Bulat Gareev, Admir Kalkan, Ivan Salonski, Denis Zhuchenko, Sabina Sokolović, Amina Sulejmanagić, Nadža Pušilo, Selma Štrbo Arnautović, Lejla Bajramović, Goran Staniškovski, Til Čmančanin, Jovana Milosavljević Lovrenović, Dora Kos, Zulejha Kečo Kapidžić, Toko Tatekawa i Darika Dunganova.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati.
  • Ostalim radnim danima od 9.00 do 15.00 sati.