Foto: Velija Hasanbegović

Narodno pozorište Sarajevo za sve ljubitelje teatarske umjetnosti za prvi mjesec nove godine pripremilo je vrhunski dramski, operni i baletni program, pa tako, zbog izuzetno velikog interesovanja publike, u novu godinu ulazimo sa hit predstavom Harisa Pašovića „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“, koja će biti izvedena u dva termina, i to u srijedu, 3. januara te u četvrtak, 4. januara 2024. godine, s početkom u 19.30 sati.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich gledat ćemo jednu od najboljih glumica u regionu, Mirjanu Karanović. Pored Mirjane, u predstavi igraju Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

S Mirjanom Karanović radim već 35 godina. Radili smo zajedno ‘Dozivanje ptica’ u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ‘Ružu vjetrova’ u Narodnom pozorištu u Subotici, ‘Hamleta’ u East West Centru Sarajevo. U mom ‘Mefistu’ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Mirjana je igrala maestralno i zastrašujuće Adolfa Hitlera. Kad je u pitanju Marlena, bilo je jasno da tu ulogu mora igrati ne samo izvanredna glumica, nego i diva. Mirjana Karanović je glumica evropskog formata (nominacija za Evropske filmske akademije za Najbolju evropsku glumicu), jedna od najboljih filmskih i pozorišnih glumica na jugoslovenskom prostoru i istinska filmska diva.

Zbog svojih političkih stavova i odbrane ljudskih prava bila je često meta napada. Mirjana također fantastično pjeva, što je neophodno za ulogu u predstavi „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ i ima taj mistični oreol na sceni kao što je imala Marlena”, izjavio je reditelj predstave Haris Pašović.

Autorski tim čine: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac (scenografija), Irma Saje i Vanja Ciraj (dizajn kostima), Dino Šukalo i studio Modra rijeka (kompozitor), Branislav Milinković (dizajn svjetla), Dino Hujić (video art), Alen Alilović (direktor fotografije) i Source production (video produkcija).

Predstava “Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ulaznice za dramsku predstavu „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ mogu se rezervisati putem oficijelne web stranice www.nps.ba ili kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Radno vrijeme blagajne:

  • Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati.