Foto: Velija Hasanbegović

Svečano otvaranje umjetničke sezone 2023/2024. Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će upriličeno u srijedu, 6. septembra, s početkom u 19:30 sati, sarajevskom premijerom dramske predstave „Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića.

Mirjana Karanović nastupit će u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich, dok ostatak podjele čine: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Glumica i mit

„Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit. Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizma i svog učešća u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata. U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju. To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Dietrich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude stereotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom.

Marlena je bila pravedna žena; nije trpjela glupost; bila je romantična i veliki, veliki borac za mir. Živjela je dugo, do svoje 91. godine. Često je zvala svjetske političare telefonom i razgovarala s njima. Mislim da je pokušavala da utiče na njihove politike, bila je jako sretna kada joj je francuski predsjednik Fransoa Miteran najavio da će pasti Berlinski zid. Mislim da bi i danas koristila svoju slavu i utjecaj da doprinese miru i pravdi. Ona je bila prva osoba koja je javno progovorila njemački u Izraelu, jer to je bilo zabranjeno. Ali, izraelska publika ju je toliko voljela da su gledaoci tražili tokom koncerta da pjeva na njemačkom čuvenu pjesmu Lili Marlen. A ona je bila pripremila i jednu pjesmu na hebrejskom“, kazao je Haris Pašović, autor i režiser predstave.

Autorski tim čine: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac (scenografija), Irma Saje i Vanja Ciraj (dizajn kostima), Dino Šukalo i studio Modra rijeka (kompozitor), Branislav Milinković (dizajn svjetla), Dino Hujić (video art), Alen Alilović (direktor fotografije) i Source production (video produkcija).

Predstava o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji, na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

“Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.