Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, kao najveće priznanje koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS, ove godine ide u ruke Gradimira Gojera, višedecenijskog teatarskog djelatnika. Priznanje će mu biti uručeno na ceremoniji u četvrtak, 5. oktobra, 2023. u 19 sati u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55.

Gradimir Gojer rođen je 1951. u Mostaru, a svoj radni vijek proveo je u Sarajevu gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao Komparativnu književnost sa teatrologijom, te Pozorišnu i radijsku režiju. U svom višedecenijskom teatarskom radu bio je direktor Kamernog teatra 55, Pozorišta mladih, Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je bio i dramaturg, selektor i umjetnički direktor Jugoslovenskog festivala djeteta u Šibeniku. Objavio je do sada šezdeset tri (63) knjige iz različitih oblasti: poezija (22),  teatrologija (21), publicistika (8), književna kritika (4), libretistika (1), politički eseji (3), znanost (1), o likovnoj umjetnosti (3). Režirao je sto dvadeset devet (129) teatarskih predstava, te priredio 30 adaptacija i prilagodbi književnih dijela za teatar. Knjige su mu prevođene na makedonski, engleski, norveški, poljski i rumunjski jezik.

Najznačajnije kazališne režije ostvario je prema djelima Ibsena, Dostojevskog, Krleže, Sterije, Ionesca, Čehova, Sušića, Ibrišimovića, Topčića, Kajana,  Gavrana, Kiša i dr. u teatrima Sarajeva, Tuzle, Zenice, Banja Luke, Mostara, Splita, Rijeke, Beograda, Prijedora, Bitole…

Za svoj bogati opus osvojio je tridesetak nagrada za režiju, te za publicistiku, a posebno se izdvaja Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva – za ostvarenja u scenskoj umjetnosti i posebno za režiju predstave Bašeskija, san o Sarajevu. Jedan je od osnivača Mostarskog teatra mladih i Sarajevskog ratnog teatra – SARTR-a, te osnivač  i organizator manifestacije Teatarske molitve za mir 1992-1995. Bio je jedan od vodećih protagonista i organizatora pokreta duhovnog otpora agresiji na Sarajevo i BiH.