Razgovarala: Elma Hodžić

Faris Hadžihasanović je akademski slikar, restaurator i učitelj likovnog iz Sarajeva. Po završetku studija na različitim likovnim akademijama, osniva školu crtanja i slikanja – Atelier Fly. Škola je nastala iz Farisove želje da ljubav prema umjetnosti prenese novim generacijama. Sudjelovao je u brojnim studentskim razmjenama. Godinu dana je proveo na Erasmus programu u Zagrebu, gdje je vodio kreativne radionice po galerijama. Pored slikarstva, Farisa zanima i restauracija. Imao je priliku učiti i istraživati u Rimu, Bratislavi i Splitu. Atelier Fly postoji od 2018. godine. Kroz atelje su prošle mnoge generacije – ali i budući učenici i studenti umjetnosti. Atelier Fly vrši pripremu za srednju umjetničku školu, akademiju likovnih umjetnosti, ali radi i sa hobby art grupama i kroz team building radionice po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Učenje o umjetnosti na zabavan način

Šta je Atelier Fly? Kako je došlo do razvoja i šta je motivisalo nastanak škole crtanja?

Škola crtanja i slikanja – Atelier Fly je profesionalna škola koja nudi stručne edukacije kroz razne umjetničke kurseve i kreativne radionice, te organizira terenske nastave (ART Piknik) i izložbe polaznika. Atelier Fly postoji već pet godina i nalazi se na Grbavici. Vodimo je kolegica Emina Perla i ja. Ideja za osnivanjem ateljea je došla kao prirodna reakcija nakon završetka studija. Želio sam prenijeti svoje stečeno znanje tokom studiranja likovne akademije na mlađe generacije i probuditi veće interesovanje za likovnu umjetnost u našoj sredini.

Koje su osnovne djelatnosti Fly ateljea? Koje projekte ste do sada realizirali?

Atelje Fly u ponudi ima jedinstvene kurseve i radionice namijenjene svim uzrastima, a iz ponude izdvajamo: hobby art, kurs crtanja i slikanja za djecu i odrasle, kiparstvo, online nastavu, art party slikanje uz vino i team building za razne firme i organizacije po cijeloj BiH. Također, imamo i pripreme za srednju umjetničku školu, ALU i arhitekturu – i ponosimo se izvrsnim rezultatima! Za one koji žele više organiziramo i jednokratne radionice poput Art Piknika na Panjinoj Kuli kod umjetnice Džejlane Pašić. U edukacijama gajimo individualni pristup svakom polazniku i osiguravamo svojim polaznicima lijep i topao ambijent, uz kafu, čaj i osmijeh. Ponosni smo na projekt Art za Ukrajinu gdje smo kroz humanitarnu izložbu u Historijskom muzeju BiH skupili novac za Crveni križ i donirali ga onima kojima je najpotrebniji. Radove naših polaznika smo prodavali po simboličnoj cijeni i tako uspjeli skupiti za pomoć ugroženim ljudima u Ukrajini. Realizirali smo također projekt Eko-putujuća slika sa Centrom za promociju civilnog društva i imali priliku da održimo radionice po raznim mjestima BiH i upoznamo mlade ljude s likovnom umjetnošću – ujedno smo mladima približili teme i probleme ekologije. Učenike smo vodili i na likovnu koloniju u Počitelj u galeriju Mlaz. Bili smo na festivalu Javorwood na Bijelašnici i realizirali radionicu za UNDP na Dan planete Zemlje.

Kakve su bile reakcije javnosti – korisnika prostora, učesnika programa, ali i kolega iz svijeta umjetnosti i kulture?

U Sarajevu nas je javnost jako lijepo prihvatila- učesnici nam dolaze uvijek s osmijehom i pozitivnom energijom na radionice. Imamo polaznike koji dolaze već godinama u naš atelje i svaki dan otkrivaju novu stranu sebe i kreativnog potencijala kojeg imaju. Ponosni smo na realizirane team building radionice i aktivnosti po cijeloj BiH, u suradnji s Amnom Husikom. Radionica služi za jačanje timskog duha različitih grupa. Primjer su timskog jačanja radnog osoblja kroz crtanje i slikanje. Tako smo imali sreću da održimo team building radionice u skoro svim većim gradovima BiH. Donijeli smo nešto novo i kreativno i u manje sredine, tamo gdje prije nisu imali pristup takvom umrežavanju i učenju. Najljepši team bulding nam je bio u Blagaju, na rijeci Buni. Na otvorenom su slikali i uživali ljepotama naše prirode. U ateljeu smo imali radionicu kiparstva s Markom Frančesevićem i Larom. Kod nas je rijetkost naći radionicu kiparstva jer zahtjeva puno više prostora i materijala od slikanja. Umjetnici se rado odazivaju za suradnju s nama i budu pozitivno iznenađeni kako sve to izgleda. Na Art Pikniku uvijek uživamo u predivnom ateljeu Džejlane Pašić na Panjinjoj Kuli i pogledu na Sarajevo. Polaznici tako imaju priliku surađivati s našim suvremenim umjetnicima i vidjeti proces nastanka slike, crteža, dizajna ili skulpture.

Umjetnost u ateljeu i u otvorenom prostoru

Koji su najveći izazovi pokretanja i realiziranja projekata na polju kulture?

U našoj sredini se ljudi boje pokrenuti bilo šta što je u vezi sa kulturom jer to donosi dosta neizvjesnosti i rizika. Ja jednostavno uživam u ovom poslu i svaki dan se nadahnem činjenicom koliko mi zapravo imamo talenata u BiH. U početku je bilo izazovno ovakvo nešto pokrenuti, ali s vremenom se sve složi i dođe na svoje mjesto. Treba biti uporan u svojim ciljevima i jedino tako se može uspjeti. Bitno je raditi na sebi, ideji, konceptu, ateljeu i digitalnom marketingu. Danas živimo u digitalnoj eri i društvene mreže nam pomažu da dođemo do svoje ciljane publike. Zainteresirani nas mogu naći na Instagramu pod nazivom @skolacrtanjafly ili Facebook stranici Škola crtanja i slikanja-Atelier Fly.

Kako izgledaju časovi u ateljeu?

Na času gajimo individualizirani pristup svakom polazniku i osiguravamo svojim polaznicima lijep i topao ambijent uz kafu, čaj i osmijeh. Naš najvažniji prioritet su polaznici. Vjerujemo u naše opsežno znanje i iskustvo i vodimo se najvišim standardima koji garantiraju kvalitetnu edukaciju kroz profesionalan pristup, ali i kreativnu umjetničku zabavu. Trudimo se da im ponudimo razne mogućnosti: od crtanja i slikanja do kiparstva. Vodimo ih na Art Piknike i likovnu koloniju u Počitelju, u galeriju Mlaz, gdje tri dana uživaju i slikaju u prelijepoj prirodi Hercegovine i ambijentu galerije.

Šta planirate realizirati u budućnosti? Radite li na umrežavanju sa domaćim i međunarodnim galerijama?

Planovi za budućnost su nam dječji festivali i sajmovi na Skenderiji, gdje nas uvijek pozovu pred početak školske godine da predstavimo svoj rad i upoznamo buduće polaznike. Tokom ljeta, održavamo ljetnu školu i Art Piknike. Uživamo u svakom danu u našem ateljeu i radujemo se novim kreativnim izazovima.