Foto: Velija Hasanbegović

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak, 5. marta, s početkom u 19.30 sati bit će izvedena dramska predstava „Idiot“ rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić.

„Kritika navodi kako je Dostojevski htio da stvarnost vidimo na nov način. Prije samog pisanja, dugo je tragao za narativnom strategijom koja će mu omogućiti da zaista ostvari komunikaciju sa svojim čitateljima, kako bi nas natjerao da kreiramo vlastito razumijevanje romana i preuzmemo odgovornost za sudove koje donosimo o likovima i događajima kojima svjedočimo. Na taj način, iznova nas testira i stavlja u poziciju sličnu Miškinovoj, ostavlja nas vrlo usamljene u razumijevanju svijeta u koji smo bačeni, u vrtlogu informacija, istine, laži, događaja, skandala, ljudskih sudbina i emocija. U konačnici, kao što Miškin upada u zamke društva i počinje preuzimati vrijednosti svog naroda, i mi upadamo u zamku naratora i natjerani smo da sami odlučimo da li ostajemo uz Miškina i sve što on predstavlja ili ćemo ga napustiti kao i ostatak društva“, kazali su Emina Omerović i Benjamin Konjicija.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Dinu Sariju koji će igrati lik Lava Nikolajeviča Miškina, Amilu Terzimehić kao Nastasju Filipovnu Baraškovu, Igora Skvaricu u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Saru Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančine. Ostatak podjele čine: Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Alisa Čajić, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja uradila je Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret je Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić, dok muzički aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstave u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima od 9.00 do 15.00 sati.