Foto: Velija Hasanbegović

Na sceni Narodnog pozorišta u petak, 22. marta, s početkom u 19.30 sati, premijerno će biti izvedena jazz opera „Blue Monday“ kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, i uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Bakir Samardžić.

Kompozitor George Gershwin posebno se istaknuo komponovanjem muzike za koncertne dvorane, broadwayske mjuzikle i hollywoodske filmove, a najpoznatiji je po specifičnom načinu na koji je u klasičnu muziku unosio elemente popularne američke muzike, crnačkog spirituala, jazza i bluesa.

U jazz operi „Blue Monday“ uloge će ostvariti: Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj, Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenograf Josip Lovrenović, kostimografkinja Senka Ranosavljević a dizajner svjetla Moamer Šaković.

Gorko je biti niko i ništa u Njujorku 1930. godine, u gradu u kojem niko ne spava, u gradu koji je novi Babilon, u gradu velike krize, velike depresije, prohibicije, crnih hronika i očajanja.

Put od trnovitog dna do slatkog života je satkan od iskušenja. Moguć je samo najbeskrupuloznijima. To je svijet bez ideala. Umjesto ljubavi, tu su niske strasti. Umjesto bliskosti – zavisnost. Umjesto mudrosti – lukavstvo. Umjesto svjetlosti – sjaj. Umjesto humora – lakrdija. Da li je novi Babilon nepobjediv? Da li on kao crna rupa guta sve što mu se približi i tako se progresivno širi? Novi Babilon je zavodljiv, ali i nepodnošljiv. Njime smo zaslijepljeni, zaljubimo se nakratko, ali ga nikada ne zavolimo. Laž, nemilosrdnost, kocka, strast, prevara, ljubomora, pohlepa – naš glavni junak je centar ovog vrtložnog toka i njime dobro pliva. Međutim, sjećanje na jedinu pravu ljubav i svjetlost brišu sva priviđenja“, riječi su reditelja Aleksandra Nikolića.

U sklopu premijernog izvođenja jazz opere „Blue Monday“ bit će izvedena i opera buffa „Telefon“ kompozitora Gian Carla Menottija, u režiji Aleksandra Nikolića uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestro Fuad Šetić.

U naslovnim ulogama gledat ćemo Aidu Čorbadžić i Nedima Bašića, te članove baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo. Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimska rješenja uradila je Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Prvo reprizno izvođenje je 23. marta, s početkom u 19.30 sati.

Ulaznice se mogu rezervisati putem zvanične web stranice Narodnog pozorišta Sarajevo:

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstava u dva termina: od 9.00 do 11.30 i od 15.30 do 19.30 sati.
– Ostalim radnim danima: od 9.00 do 15.00 sati.