Sve ono što je još kao djevojčica sanjala dok je sjedila u krilu svoje tetke i krojila haljinice za Barbiku danas ostvaruje kao modna kreatorka Belma Tvico Stambol. Nije to bio nimalo lagan put, ali kako stara latinska poslovica kaže, Per aspera ad astra (Preko trnja do zvijezda). Tako je i Belma gradila i gradi još uvijek svoju karijeru. Danas u njen skromni ali uvijek topli modni studio u srcu starog dijela grada navrate mnoge poznate ličnosti iz svijeta glume, filma, a nerijetko i diplomatije. Dođu tu i maturantice po svoju prvu svečanu haljinu s kojom će zaokružiti jedan prekrasan period školovanja, navrate tu i mlade po svoju posebnu vjenčanicu ručno ispisanu Belminim vrijednim ručnim vezom, a u zadnje vrijeme navrate i modne blogerice kako bi barem nakratko uživale u Belminim kreacijama o kojima priča gotovo cijeli svijet. Nerijetko ćete njene haljine i druge odjevne kombinacije vidjeti i na crvenim tepisima filmskih festivala u Sarajevu, ali i Kanu, a uskoro i u Veneciji, Berlinu…Najčešće je u Parizu, ali kada ste sjajan dizajner onda je cijeli svijet vaš. Pa tako zbog posla Belma „skokne“ i do Brazila, potom Milana, Dohe, Istanbula, pa opet do Sarajeva, i to ništa nije neobično kada ste vođeni vlastitim snovima. U ovom broju Urban magazina Belma odgovara na deset naših tematskih pitanja.

Razgovarala: Leila Kurbegović
Foto: Privatna arhiva

Pariz, grad mode

Pariz je modna prijestolnica, a Pariz Fashion Week takoreći najznačajniji svjetski modni festival, na kojem prirodno težite predstaviti se ukoliko su moda i modna industrija vaš profesionalni izbor. Do sada sam imala sreću svoj rad prezentirati dva puta, kroz showroom u sklopu Pariz Fashion Weeka, a isto namjeravam i u septembru ove godine. Prezentirati kolekciju proljeće/ljeto 2019. Ovo je sjajna prilika i da se čuje, ne samo za rad pojedinca nego i za naše male zemlje.

Susret s Eliejem Saabom

Prije svega moram naglasiti da je Elie Saab moj najdraži dizajner današnjeg vremena. Zamislite onda koliko sam bila iznenađena i sretna susretom s njim, a bila je to „slučajnost“, iako u slučajnosti ne vjerujem i smatram da se sve u životu dešava s razlogom. Srela sam ga pred njegovim ateljeom, prekoputa kojeg se nalazio i moj showroom. Interesirao se za moj rad, za Sarajevo, pričali smo i o njegovom rodnom Bejrutu, a jasno da smo se najviše fokusirali na modu.

Saradnja s glumicom iz Francuske Julie Judd

Prezentiranja svog rada na ovako respektabilnim modnim manifestacijama donesu vam i brojne benefite. U mom slučaju jedan od njih je bio saradnja s velikom francuskom glumicom Julie Judd, koju pamtimo po ulogama i filmovima „Jackie“, „Dont Panic“, „The Duchess of Langeais“, „Head in the clouds“. Judd je, naime, došla jedan dan u moj showroom sa svojom agenticom, oduševila se kreacijama i izrazila želju da ih nosi na filmskim festivalima. Tako se ove godine pojavila na Kanskom festivalu u mojim kreacijama. Julie je ne samo vrsna glumica nego i izuzetan čovjek, koji vas osvoji „na prvu“ svojom toplinom i neposrednošću. Možda ne znate, ona je istinski umjetnik, jer uz glumu odlično i slika. Ako govorimo o odnosu nas dviju, danas smo mnogo više od poslovnih saradnika, partnera. Naša saradnja prerasla je u prijateljstvo. Čujemo se vrlo često, barem jednom sedmično.

Saradnja s glumicama iz regiona

S glumicama jasno da najviše radim u vrijeme održavanja filmskih festivala, kada se nacrvenom tepihu žele pojaviti u mojim toaletama. Tako su se, recimo, na dosadašnjim izdanjima Sarajevo Film Festivala u mojim kreacijama, uz mnogobrojne dame, pojavile i glumice Amila Terzimehić, Alena Džeba, Vanesa Glođo, Doris Pinčić, te ove godine crnogorska glumica Tihana Ćulafić. No, tokom cijele godine sarađujem s poslovnim ženama iz svih sfera.

Moje haljine na SFF-u

Uistinu mi je čast i privilegija što posljednjih godina moje kreacije viđamo na crvenom tepihu najznačajnije filmske smotre u regionu i šire. Nose ih i TV voditeljice, i glumice, i modeli, ali i dame koje dolaze na filmske projekcije.

Posjetioci festivala su modno osviješteni pojedinci

Mislim da se posljednjih godina podigla svijest o važnosti poštivanja dresscoda na crvenom tepihu, odnosno poštovanja prema i događaju kao što je SFF i instituciji poput Narodnog pozorišta. Samo nekoliko godina unazad redovno smo posjetioce viđali u tenisicima i džinsu, što je nedopustivo za ovakvu prigodu. Pojedincima se omakne i danas, ali u znatno manjem broju.

Moja kolekcija za ovu sezonu je…

Aktuelna kolekcija za proljeće/ljeto 2018, ready to wear „Infinity“ je kolekcija je inspirisana fluidnim futurističkim formama i pokretom prenesenim na tkanine.  Uz saradnju s umjetnicom Taidom Jašarević, dizajnirani su namjenski materijali s dezenima koji daju novu dimenziju krojevima. Ključni komadi u kolekciji su ženstvene haljine, lepršave hlače koje se mogu stilizirati u različitim prilikama, bomber jakne u funky printovima, te poslovna odijela u hrabrim bojama za samouvjerenu ženu našeg vremena. Materijali korišteni u Infinity  proljeće/ljeto 2018 kolekciji su: organdin, viskoza, muslin svila, brokat, krep, file til. Zanimljivo je da, osim što je kolekcija dostupna u BiH i Francuskoj, od augusta ju se može kupiti i na Bliskom Istoku.Nakon Infinity kolekcije prošle godine, na Pariz Fashion Weeku sam ove godine predstavila i kolekciju „Vibrance“ jesen/zima 2018/19.  Printovi koji su dizajnirani za ovu kolekciju naglašavaju ženstvenost i mladost:  percipirajući iste kroz zamisao primjene boja na odjeći.  Plava, zelena, narandžasta i crna prevladavaju u kolor paleti za ovu sezonu, prizivajući osjećaje obnavljanja, slične onima koje imamo u ciklusu prirode.I kolekcija „Vibrance“ je, kao i prethodna, rađena u saradnji s umjetnicom Taidom Jašarević, koja je dizajnirala kolorične dezene. Kao zaštitno lice ove kolekcije pojavljuje se Novosađanka Tamara Miličević, koja je na Serbia Fashion Weeku nosila moje kreacije, a koja se pojavljuje i u novoj kolekciji Giorgio Armani.

Nedavno održana modna revija u Zemaljskom muzeju BiH

Ovo je revija koju smo pripremali jako dugo i kao krunu 10 godina brenda. Kolekciju jesen/zima 2018/19 smo, dakle, najprije predstavili na Pariz Fashion Weeku, a potom i bh. javnosti. Sada smo stvari okrenuli drugačije. Kolekciju proljeće/ljeto 2019 najprije predstavljam u BiH, i velika mi je čast što smo to uradili tokom Sarajevo Film Festivala,a nakon Sarajeva ova kolekcija će biti predstavljena u showroomu u Parizu krajem septembra.

Planovi do kraja godine

Uz spomenute kolekcije, ove godine, kada slavim 10 godina brenda, odlučila sam se odvažiti i napraviti iskorak, prvenstveno zbog potreba moje klijentele, a to je značilo da napravim i uniseks „Capsule“ kolekciju. Nosiva, razigrana, višenamjenska. Svaki odjevni komad će moći nositi i muškarci i žene. Ono što će dečki nositi kao dres, djevojke će kao haljinu, muške bermude će suštinski biti i ženske hlače, bomber jakna kod muških može biti i ženska bomber jakna ili mantil. Uistinu jedna potpuno drugačija kolekcija od svega što su ljudi navikli od mene vidjeti. U tom kontekstu je i izazov bio veći napraviti je,kombinirajući stilove. Glavno snimanje kolekcije bilo je u favelama naziva „Cantagalo“ u Rio de Janeiru. Reakcije na prve fotografije su više nego pozitivne.

Moje želje

Voljela bih, recimo, oblačiti Juliju Roberts i Penelope Cruz. A uskoro ćemo znati i da li će se moje želje obistiniti. (smijeh).