Foto: Velija Hasanbegović

U utorak i srijedu, 27. i 28. februara, s početkom u 19.30 sati, na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden balet „Romeo i Julija“ kompozitora Sergeja Prokofjeva, u koreografiji i režiji Davidea Bombane.

U glavnim ulogama publika će moći uživati u igri solista Baleta Narodnog pozorišta, pa tako će ulogu Julije utjeloviti Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Boris Vidaković.

“Moja verzija čuvenog baleta Romeo i Julija je protest protiv svih oblika rata. Današnji sukobi, izazvani borbom za moći, prikrivanjem istine i netolerancijom (vjerskom, rasnom, etničkom) konstantno rezultiraju nevinim žrtvama. Moj balet, iako prati šekspirijanski zaplet, dešava se u sadašnjem vremenu (lik medicinske sestre ovdje je zamjena ‘Julijinoj prijateljici’, vrsta alter ega, dok je Merkucio u ovoj verziji pakosniji i agresivniji od Tibalta). Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba”, izjavio je koreograf Davide Bombana.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo. Dizajn scenografije i svjetla potpisuje Carlo Cerri, kostimska rješenja uradio je Santi Rinciari, asistentica koreografa je Miniodora-Alice Necsea. Realizaciju dizajna svjetla za scenu Narodnog pozorišta Sarajevo potpisuje Moamer Šaković a realizaciju scenografije Josip Lovrenović.

Radno vrijeme blagajne:

– Na dan izvođenja predstave u dva termina: od 9.00-11.30 i od 15.30-19.30 sati.
– Ostalim radnim danima od 9.00 do 15.00 sati.