Baletni ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo sinoć je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split izveo plesno-pozorišni komad “Sjećaš li se…? Sjećaš li se Dolly Bell?”. Ljubitelji baleta imali su priliku uživati u spoju Balanescuove muzike, koreografije u potpisu renomiranog umjetnika Staše Zurovca te izuzetnih kostimografskih rješenja Bjanke Adžić Ursulov i scenografije Josipa Lovrenovića.

U predstavi su učestvovali solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Prema riječima koreografa i redatelja Staše Zurovca, rad na predstavi je inspirativna priča koja nije ni balet, ni drama, već ima svoju autentičnost koja je proizašla iz sâmog ansambla i autorske ekipe predstave.

„Sidranov tekst me je zainteresirao kao naslov koji je snažno upisan u kolektivno sjećanje. Koreografija u simbiozi s plesom, a još udružena s literarnim predloškom, zadatak je koji implicira potragu da se pronađe adekvatan jezik kojim bi se tom fantastičnom djelu odala počast, a također i jedna nova vrsta umjetničkog uskrsnuća koje kroz svojevrstan sublimat ponuđene umjetničke stvarnosti potiče sjećanje, a također nastoji ponuditi novu vrijednost i onom gledatelju koji ne poznaje djelo, te mu nudi jednaku priliku da ga doživi i razumije“, kazao je Zurovac.

„Koreografija nije samo oblikovanje plesnih pokreta na muziku, već puno više od toga kada se stvara pozorišna predstava. Ona je i muzika i tijelo, i kostim i scenografija, i svjetlo i dramaturgija, gotovo sve što ga sačinjava, jer radi se o neverbalnom svijetu kreacije. Sidranov svijet nevjerojatno je bogat, prije svega kao literarni jezik pun poezije čovjeka, lokaliteta i vremena, s druge strane, jako je bogat likovnošću ambijenta, a još i višesuosjećanjem s emocijom običnog čovjeka kojeg je zadesio svijet te priče“, pojasnio je Zurovac.