Foto: Velija Hasanbegović

Povodom Međunarodnog dana plesa u subotu, 29. aprila 2023. godine, s početkom u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta bit će izveden balet „Romeo i Julija“ kompozitora Sergeja Prokofjeva, u koreografiji i režiji Davidea Bombane.

U glavnim ulogama publika će moći uživati u igri solista Baleta Narodnog pozorišta, pa tako će ulogu Julije utjeloviti Nataša Gaponko, dok će lik Romea igrati Boris Vidaković.

“Moja verzija čuvenog baleta ‘Romeo i Julija’ je protest protiv svih oblika rata. Današnji sukobi, izazvani borbom za moći, prikrivanjem istine i netolerancijom (vjerskom, rasnom, etničkom) konstantno rezultiraju nevinim žrtvama. Moj balet, iako prati šekspirijanski zaplet, dešava se u sadašnjem vremenu (lik medicinske sestre ovdje je zamjena ‘Julijinoj prijateljici’, vrsta alter ega, dok je Merkucio u ovoj verziji pakosniji i agresivniji od Tibalta). Ovaj balet odaje počast svim mladim ljudima i ljubavnicima koji su izgubili živote u pokušaju da pobjegnu od bilo kakve vrste sukoba”, izjavio je koreograf Davide Bombana.

U predstavi učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dizajn scenografije i svjetla potpisuje Carlo Cerri, kostimska rješenja uradio je Santi Rinciari, asistentica koreografa je Miniodora-Alice Necsea. Realizaciju dizajna svjetla za scenu Narodnog pozorišta Sarajevo potpisuje Moamer Šaković a realizaciju scenografije Josip Lovrenović.

Predstava će biti izvedena u okviru projekta “Specijalni programi NPS-a povodom obilježavanja značajnih kulturnih datuma i događaja u KS”, podržanog od strane Turističke zajednice KS.

Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti putem web stranice.

Međunarodni dan plesa

Međunarodni dan plesa ustanovio je Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) 1982, te se širom svijeta čitaju međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog pozorišnog instituta za ples (ITI) pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora, Jeana Georgesa Noverrea, za Međunarodni dan plesa.

Obilježavanje Međunarodnog dana plesa za cilj ima podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja, te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etničke prepreke.

Autorica ovogodišnje poruke povodom Međunarodnog dana plesa je plesačica i koreografkinja Yang Liping.