U Kamernom teatru 55 jučer je obilježeno 20 godina od premijere predstave Helverova noć, reditelja Dine Mustafića, njenom ponovnom izvedbom na sceni ove teatarske kuće. U predstavi su igrali Ermin Bravo i Mirjana Karanović.

Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista (alijas Jaroslava Svijeršća), napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka (momka sa posebnim potrebama), na isprepletenoj relaciji majka – dijete, štićenik – tutor, brat – sestra, muškarac – žena, dželat – žrtva.

Ako se jedna predstava sa tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je to Helverova noć. Život je udahnula u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike… I gdje god je izvođena, dočekana je sa hvalospjevima, ali i nagradama.

“Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac koji će ostati zapitan poslije odgledane predstave, i koji će imati unutarnje snage za preispitivanje svojih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprotstavi im se. U svakom smislu, uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprotstavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno”, riječi su Dine Mustafića.