Objavljena su imena finalista čije će fotografije biti izložene na Sarajevo Photography Festivalu, koji će se održati u periodu od 30. maja do 2. juna u galeriji Bosanskog Kulturnog Centra u Sarajevu.

Ovogodišnji festival privukao je na stotine fotografa iz čak 58 zemalja!

Ceremonija proglašenja pobjednika će biti upriličena u koncertnoj dvorani BKC-a 31. maja, s početkom u 19.00 sati, a nakon toga će biti otvorena i izložba radova svih finalista.

Imena finalista možete saznati OVDJE.

Grand Prix pobjednik će osvojiti novčanu nagradu od 4.000 KM, dok će svi pobjednici biti nagrađeni vrijednim nagradama od strane Canona, kao i zvaničnom festivalskom statuom.

Radovi svih finalista će biti izloženi u galeriji BKC-a, a kasnije će izložba putovati i do drugih galerija i gradova širom BiH. Dodatno, svi ovi fotografi će biti predstavljeni u štampanom izdanju knjige Sarajevo Photography Festivala.

Ocjenjivanje hiljada izvanrednih prijava definitivno nije bilo lagan zadatak, a u žiriju su se nalazili: saradnica Magnuma i nagrađivana foto novinarka Nanna Heitmann (DOKUMENTARNA), direktor Siena International Photo Awards Luca Venturi (PEJZAŽ), direktor Hamburg Portfolio Review Lars Lindemann (ŽIVOT), modni direktor Vogue Adria Petar Trbović (MODA), direktor Belgrade Photo Month David Pujado (MOBILNA), konceptualna umjetnica i aktivistkinja Selma Selman (KONCEPTUALNA), urednica magazina Wezoree Natali Grace Levine (VJENČANJA) te portretna i modna fotografkinja Hana Knizova (PORTRET).

Ovogodišnji SPF će ugostiti impresivan niz poznatih ličnosti iz oblasti vizualnih umjetnosti, od uglednih članova žirija do voditelja radionica i predavača. Također, ove godine na festivalu nam se pridružuje tim Vogue Adria: Filip Koludrović (kreativni urednik Vogue Adria) će raditi pregled portfolija, a Petar Trbović, modni urednik Vogue Adria je član žirija u modnoj kategoriji.

Pored toga, festival će ugostiti Larsa Lindemanna, istaknutog kustosa, izlagača i kreativnog direktora iz Hamburga, a očekuje nas i izložba sjajne fotografkinje Tanya Habyoqua “Occupied Pleasures” koja prikazuje život ljudi u Izraelom opkoljenoj Gazi, Jerusalemu i Zapadnoj Obali.

Festival od prvog izdanja sarađuje s kulturnim institucijama, pa se tako program do sada održavao na Akademiji likovnih umjetnosti, u muzejima i galerijama (Art Aevi, Umjetnička galerija, Historijski muzej, Europe House, Goethe institut, Vijećnica, itd.). Kroz ove saradnje, SPF ne samo da obogaćuje kulturnu scenu Sarajeva, već jača veze između festivala i šire umjetničke zajednice“, kaže Aida Redžepagić, direktorica Sarajevo Photography Festivala.

Sačuvajte datum od 30. maja do 2. juna i uživajte u mnoštvu bogatih sadržaja koje i ove godine organizuje Sarajevo Photography Festival, a kako je to izgledalo protekle godine, pogledajte u nastavku.