Foto: Zijad Kučević/Alpha Digital Studio i Privatna arhiva

Una Čardžić, grafička dizajnerica i MA komunikologije iz Sarajeva, prepoznatljiva je po svojim skulpturama od žice. Potreba za kreativnim stvaranjem i izražavanjem, oduvijek je bila dijelom njenog bića. ‘Uz žicu’ je pronašla sebe, jednako kao i u fotografiji, grafičkom dizajnu, ilustraciji, šivenju i produkt dizajnu. Ove godine pokrenula je i svoj vlastiti brend, pod nazivom Una Zona, koji predstavlja mjesto gdje se njene kreativnosti koncipiraju u artikle i proizvode, upotrebne i dekorativne vrijednosti.

“Mašta je dragocjenost koju zaboravljamo, isto kao i dobrotu, a sa maštom i dobrom namjerom, sve je moguće postići.” Una Zona vjeruje u pozitivnu energiju! Voli se našaliti da u biznis ne unosi ‘negativu’, a to samo utemeljuje ono na čemu želi graditi brend. U kreiranje proizvoda unosi samo pozitivnu energiju – kad radi, radi sa osmijehom u iščekivanju finalnog proizvoda.

“Zna se desiti da ne prespavam noć samo zato što, u glavi, na papiru ili na računaru, ‘smišljam’ šta ćemo iduće raditi, i to ne zbog nedostatka ideja, naprotiv, upravo suprotno. Kroz ovakav pristup, u preduzetništvo sam krenula sama, bez iskustva, naravno uz vjetar u leđa od strane svojih najbližih. Okupila sam tim dobrih i kvalitetnih ljudi oko sebe i stekla podršku na koju mogu računati. Iz jedne takve, dobre komunikacije, uskoro će zaživjeti i web shop“, priča nam Una.

Ono na što se Una Zona orjentiše su zidni i kućni dekor. Za dekoraciju zidova, tu su Una Zona autorske fotografije i ilustracije, isprintane na canvas platnu visokog kvaliteta. Motivi fotografija otkrivaju Unine dvije najveće inspiracije: Sarajevo i prirodu, ali iz nekih drugih, drugačijih, samo njenih perspektiva, koje karakterišu igra kompozicije, detalji, refleksija, sjenke.

“Ilustracija daje širinu mojoj mašti, a mašta nema granice – digitalna ilustracija otvara mnoge alate, boje i mogućnosti, što maštu čini još slobodnijom. Kada maštu, volju i slobodu, udružim sa vještinom rada u programima i crtanju, ponekad i fotografijom, stvaram djelo koje će biti isprintano na canvas platnu. To je nešto što brend Una Zona nudi kao personaliziranu uslugu”, naglašava Una.

Una Zona priprema ponudu unikatnih, ručno rađenih, šivenih, pretežno ekoloških i sa ekološkim printom, a gdje je moguće i od recikliranih materijala, jastuka i svega sličnog jastucima. Širina upotrebe jastuka je velika, bilo da ih koristite za prostor, dijete ili kućnog ljubimca. Također, i u budućnosti, Una Zona će nastaviti dopunjavati svoju kolekciju grubih žičanih skulptura koje nose nježnu priču, a koje će uskoro biti dostupne.