Otvorenje druge izložbe u sklopu projekta „Umjetnost u izlogu“, umjetnice Hane Pašić pod nazivom „Sublimacija antropomorfnog“, biće upriličeno u četvrtak, 17. avgusta, s početkom u 19:00 časova u Galeriji ULUPUBiH na adresi Koševo 7 u Sarajevu. Izložba će trajati do 23. avgusta 2023. godine, a biće otvorena za posjetioce svakim radnim danom i subotom, od 10:00 do 18:00 časova.

Izložba je inspirisana tematikom koja potječe iz teologije. Putem medija fotografije i fotomanipulacije, autorica Hana Pašić bavi se temom sedam smrtnih grijeha i sedam svetih vrlina. Umjetnica odstranjuje razlike između dobrih i loših djela, grijeha i vrline, istovremeno upućujući na moć ljudske podsvijesti pri pravljenju izbora.

Koncept izložbe Sublimacija antropomorfnog” predstavlja borbu svakog pojedinca koji se bori sa svojim demonima kroz život. Preuzeta znanja iz istraživanja monoteizma, kosmosa, mitova i legendi, umjetnica sklapa u jedinstvenu izložbu radova koju predstavlja kao svojevrsnu ikonografiju 21. vijeka.

Hana Pašić rođena je 1995. godine u Sarajevu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2021. godine, u oblasti fotografije. Izlagala je u Češkoj Republici, u Brnu, te u BiH, u Širokom Brijegu i Sarajevu. Dizajnirala je plakate za predstave Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Ravna ploča”, Ljudožderka”, Ugasimo svjetlo”, a nedugo zatim  i plakat  za predstavu Dogville” redateljice Lajle Kaikčije u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Prva publikacija koja ju je uvela u svijet modne fotografije nastala je sa poznatom bh. pin-up umjetnicom Aidom Đapo Muharemović za magazin Azra, 2013. godine. Nedugo zatim je radila foto editorial u saradnji sa Eminom Husedžinoć Ibrahimović za časopise Ladies In i Ljepota i zdravlje, 2018. godine. Po završetku studija, radila je kao uposlenica u kreativnoj marketing agenciji Purple Key u Sarajevu, 2019. godine. Nova članica ULUPUBIH postaje 2022. godine, te danas živi i djeluje u Sarajevu kao slobodni grafički dizajner, fotoretušer i fotograf.