Bosanskohercegovačka umjetnička scena ostala je bez jednog od najplodonsnijih grafičkih dizajnera u posljednje dvije decenije, Anura Hadžiomerspahića. Hadžiomerspahić je preminuo u 47. godini u Sarajevu.

Rođen je 1971. u Sarajevu, a diplomirao na I.E.D. Evropskom institutu za dizajn u Milanu i Akademiji likovnih umjetnosti Brera u Milanu. Dobitnik je nagrade Epica Winner 2001. u Parizu na festivalu Epica Awards – Europe’s Creative Awards za kampanju Računaj na mene Iskraemeco.

Učestvovao je na Centralnoj izložbi 49. Venecijanskog Bijenala 2001. na poziv selektora bijenala Haralda Szeemanna na kojoj se predstavio sa svojom serijom plakata Human Condition. Prvi serijal plakata Human Condition izlagao je 1996. godine u Milanu i tu vrstu umjetničkog izraza u kojem koristi medij advertisinga da odašilje socijalno angažovane poruke naziva Artvertising.

Izlagao je u javnim prostorima, tržnim centrima i supermarketima, te 2009. godine postavio izložbu u supermarketu COOP u Veneciji za vrijeme šestomjesečnog trajanja Venecijanskog Bijenala.

Potpisao je naslovnice albuma za Letu štuke, Edu Maajku, Dinu Merlina, Zabranjeno pušenje i Amiru Medunjanin, a njegove radove karakterisao je neizostavan društveni angažman i obavezna doza ironije. Jedan od njegovih plakata našao se u zbirci Tolerancija koju je grafički dizajner Mirko Ilić sazdao od društveno angažovanih djela najboljih svjetskih dizajnera današnjice, a koja trenutno obilazi svijet.

Dobitnik je mnogih internacionalnih i nacionalnih priznanja u polju dizajna i advertisinga kao što su 1998. Golden Drumsticks (Portorož -Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998. Golden Light,  Specijalna nagrada za najbolju ideju (Portorož – Golden Drum Advertising Festival of the New Europe), 1998. Epica Finalist (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000. Epica Finalist, (Epica Awards – Europe’s Creative Awards), 2000 Gradn Prix za Art direction (Festival Advertainment – Milano)…

Bio je Kreativni direktor Reklamne agencije Ideologija i jedan od osnivača kolekcije ArsAevi.

Urban magazin je s Anurom Hadžiomerspahićem razgovarao prije dvije godine, povodom njegove izložbe Fake Art postavljenoj u galeriji Novi hram.

Anurove radove možete pogledati ovdje.