Galerija savremenih umjetnosti Manifesto sa zadovoljstvom najavljuje otvorenje samostalne izložbe umjetnika Velibora Božovića pod nazivom Unfolding Elsewheres, koje će biti upriličeno 7. juna u 20:00 sati.

Izložba Unfolding Elsewheres posvećena je fenomenima sjećanja, slušanja i izmještanja. Postavku čine istoimeni umjetnički projekat, koncipiran kroz zvučne i vizuelne radove (Listening series, 2023 i seriju plakata Listening, How Did You Get Here, 2016-2023), i video rad My Prisoner, 2016. Kustosica izložbe je Adna Muslija.

Postavka u Galeriji Manifesto povod je za emitovanje Radio Elsewheres, privremenog i umjetničkog radija koji su koncipirali muzičar i umjetnik Steve Bates, Velibor Božović, kustosica i historičarka umjetnosti Claudia Zini i Adna Muslija. Program radija osim eksperimentalnih zvučnih formi podrazumijeva i audio radove koje su u okviru javnog poziva dostavili ljudi širom svijeta. Radio Elsewheres emitirat će se kao ekperimentalni radio niske frekvencije i online.

Radio je prvi put emitiran 2023. godine iz KRAK Centra, kada je njegovom programu doprinijelo više od 160 osoba. Online arhivu možete poslušati putem linka.

Radio Elsewheres će se emitovati tokom tri sedmice iz studija smještenog u Kuma International Centru i online, u istom trajanju kao i izložba. Svi zainteresovani mogu pogledati izložbu do 28. juna u ustaljenim terminima, od utorka do nedjelje od 12 do 20 sati, na adresi Despićeva 3, Sarajevo.

Velibor Božović odrastao je u Sarajevu. Kada je bio u dvadesetim godinama, zemlja njegove mladosti postala je ratna zona, a Velibor je vrijeme opsade Sarajeva proveo brušeći vještine preživljavanja. Božović se 1999. godine preselio u Montreal gdje je osam godina radio kao inženjer u avio industriji, sve dok nije odustao od inženjerske karijere da bi se u potpunosti posvetio istraživanju slika.

Božović je stekao zvanje magistra umjetnosti na Univerzitetu Concordia, gdje trenutno radi kao profesor. Njegove projekte su podržali Canada Council for the Arts i Conseil des arts et des lettres du Quebec (CALQ). 2015. godine dobio je stipendiju Claudine i Stephena Bronfmana za savremenu umjetnost.

Njegovi radovi su izlagani u Kanadi i inostranstvu.