Danas, 22. aprila, s početkom u 18 sati u Memorijalnom centru Sarajevo bit će otvorena prva od tri izložbe „Raspoznavanje suštine“, koje Modul Memorije ove godine organizuje sa VII Akademijom. U pitanju je kolektivna izložba fotografa VII Akademije. Fotografije, njih 28 koje će biti izložene, su među najznačajnijim fotografijama događaja i problema koje prikazuju, služeći kao trajni dokazi o važnosti novinarstva, lišenog iluzija i laži, za naša krhka društva.

Monumental

Izložba „Rođeni slobodni“, fotografkinje Ilvy Njiokiktjien, biće otvorena 23. aprila u 18 sati u Galeriji Java. Obilježavajući 30 godina od inauguracije Nelsona Mandele, Ilvy u svom radu prati južnoafričku post-aparthejdsku generaciju. Zaintrigirana njihovim životima, ona prati više od tridesetero pripadnika generacije mladih koji su “rođeni slobodni”. Njene fotografije daju nam dobar uvid u jednu generaciju koja se pokušava snaći u zemlji u kojoj aparthejd više ne postoji, ali u kojoj se i dalje osjete tragovi duge historije isključivanja i diskriminacije.

Monumental

Istog dana, 23. aprila, s početkom u 17 sati u Galeriji Preporod će biti otvorena i izložba „Priče o ženama sa mora“ koju Modul Memorije organizuje u saradnji sa organizacijom „Doktori bez granica“. Srednjemediteranska ruta smatra se jednom od najsmrtonosnijih migracijskih ruta u svijetu, ali za veliki broj onih koji riskiraju svoje živote kako bi prešli more, ona je tek posljednja etapa jednog opasnog i mukotrpnog puta. Organizacija Ljekari bez granica, zajedno sa agencijama UN-a i drugim nevladinim organizacijama kontinuirano radi na dokumentiranju i prijavljivanju nasilja, zlostavljanja i maltretiranja koja migranti i izbjeglice proživljavaju na svojim proputovanjima. Među njima, ni žene nisu pošteđene i često bivaju žrtvama nasilja, seksualnog zlostavljanja i rodno zasnovanog nasilja. “Priče o ženama s mora” je inicijativa koja ima za cilj pojačati glasove spašenih žena ali i podijeliti priče preživjelih muškaraca o važnim ženama u njihovom životu.

Priče o ženama sa mora

Modul Memorije sedmicu završava u petak, 26. aprila, otvaranjem izložbe „Monumental“ u Zemaljskom muzeju BiH. Fotografi VII Akademije Tomas van Houtryve i Zijah Gafić imali su priliku da dobiju nezapamćen pristup nekim od najznamenitijih vjerskih objekata na svijetu. Za časopis „National Geographic Magazine“ fotografisali su Kupolu na stijeni u Jerusalemu i katedralu Notre-Dame u Parizu. Ova izložba nam omogućava da istražimo nacionalni identitet, politiku društvene kohezije, kolonizaciju, podjele i političko nasilje kroz prisutnost i simboliku dvije monumentalne sakralne građevine.