Piše: Elma Hodžić
Foto: Zlata Hodžić i Privatna arhiva

Nakon uspješno održanog koncerta na Baščaršijskim noćima, gdje su bili gosti poetske večeri pjesnika Abdulaha Sidrana, pod nazivom Koncert za svoju dušu, Sunday Stories zvanično najavljuje objavu nove pjesme. Pjesma koja nosi naziv Svijet, objavljena je, prikladno nazivu grupe, u nedjelju, devetog oktobra ove godine. U okviru drugog studijskog albuma objavili su pjesmu Dišem, koja je grupu odvela na veliki Nišville Festival, gdje su održali solistički koncert pred hiljadama ljudi. Nakon Dišem, a u jeku pandemije, za svoju publiku objavljuju i pjesmu Karma. Svijet je treća po redu objavljena pjesma na novom studijskom albumu. Ovom prilikom ispred Sunday Stories pričali su: Mustafa Mute Kurtalić, Nina Babić, Saša Ćirić i Mirza Sijerčić.

Kako je nastao kolektiv Sunday Stories? Kako je tekao proces spajanja različitih muzičkih senzibiliteta – i da li je to uopšte moguće?

Nina: Sunday Stories nastaje kao želja za zajedničkim muziciranjem i kreiranjem. Mi različitosti doživljavamo kao bogatstvo, te učimo mnogo jedni od drugih.

Šta je za vas muzika?

Saša: Bilo bi pretenciozno reći ‘smisao života’, ali što se mene tiče, sigurno je blizu toga. Velika bina ili sam u sobi – bitno je da postojim u tom svijetu. Muzika ili umjetnost uopšte, pitanje je instinkta i osjećaja. Živa rana koja ti ne dozvoljava da razmišljaš racionalno, a tjera te da se trudiš i pokušavaš, čak i kada djeluje uzaludno.

Kako opisujete stil Sunday Stories? Po čemu je pjesma Svijet drugačija?

Mute: Naš gitarista Saša je kvalitetan vokal, ali je na prvom albumu otpjevao samo jednu pjesmu, jednostavno se tako desilo. Ovaj put su se stvari posložile na takav način da se rodila pjesma koja je tekstualno i karakterno vukla na duet. Sasvim je nostalgična i prikazuje dio Nininog odrastanja na sarajevskom Marijin Dvoru. Dodatno, spot koji prati pjesmu je snimljen u jednom od najinteresantnijih marindvorskih dvorišta, u samoj zgradi Marijin Dvor, po kojoj je cijeli kvart dobio ime.

Saša: Kada je Nina donijela pjesmu, nismo je ni razmatrali za snimanje u okviru ovog albuma, jer se meni nije dopala. Iskreno, ‘bunio’ sam se misleći da je u pitanju neki novi pristup muzici koji nije imao smisla u kontekstu Sunday Stories. Ali, kako smo počeli raditi na njoj aranžerski, uvidio sam da zaista nosi nešto svoje i da se samim tim uklapa. Nevjerovatno, ali sada mi je jedna od najdražih pjesama sa drugog albuma.

Kako se na kraju usaglasite oko odabira pjesme za snimanje? Pretpostavljamo da ih ima dosta koje ostaju u ladici. Da li jedna osoba na kraju odlučuje?

Mirza: Za svaku pjesmu donosimo odluku tek nakon što je probamo oblikovati. Zato je zajedničko stvaranje bitno. Nakon što smo usaglasili aranžman, Saša je potpuno promijenio mišljenje i bili smo spremni da Svijet snimimo u studiju. Pjesma se ne bi snimala da se u konačnici nije dopala svima i da svi ne stojimo iza nje. Kod nas je to jednostavno tako. Također, pjesma za koju se odlučimo mora imati svoju energiju i prilikom sviranja uživo. Ako nas ne radi uživo, onda je ni ne snimamo – bez obzira što je možda lijepa pjesma.

Slovo o Svijetu

Možete li nam predstaviti pjesmu Svijet?

Mirza: Ovo je pjesma za sve nas koji smo u jednom trenutku osjetili da smo u ovom velikom svijetu sami.

Saša: “Da l’ to znači odrasti kad ti duša preseli?”

Mute: “Maštaš li kad se sretnu otisci, da se ljubav iznjedri, kad se vjetar umori?”

Nina: Ja bih sada najradije da citiram kompletnu pjesmu. Srećom, umjetnost je toliko ‘široke ruke’, uzmete koliko vam čega treba, doživite kako želite i zato, na neki način, naša umjetnost postaje i vaša. Ako bih ja sada vama ispričala ličnu priču koja je osnov pjesme, oduzela bih vam nešto što smo vam poklonili. Nema smisla. Samo objavljivanje stihova je poput objavljivanja isječaka dnevnika. Sasvim je dovoljno rečeno, i ovako nas ‘znoj oblije’ pred svaku objavu, ogoli te na neki način i dozvoljava svakome da komentariše nešto toliko privatno, poput stiha ili odabira harmonijskih rješenja.

Zašto onda objavljujete?

Nina: Umjetnost nije sebična. Dovoljno je da jednu osobu jedan stih utješi, oraspoloži ili ispuni na bilo koji način. Objavili bi samo po tom osnovu još pet pjesama. Da se razumijemo, da se ne bavimo autorskim radom, pitanje je da li bih ja uopšte pjevala. Jedno bez drugog, u mom slučaju, ne ide.

Mirza, možete li objasniti značenje stiha: “Da l’ to znači odrasti kad ti duša preseli?”

Mirza: U pitanju je konstatovanje da se duša negdje izgubi u procesu odrastanja. Da li je to štit pribavljen životnim iskustvima zbog kojeg sužavamo mogućnost da nam se isuviše pristupi ili, u pojedinim slučajevima, gledanje vlastitog interesa preko dobrobiti zajednice ili bliskih ljudi, za ovaj stih nije relevantno i ostavlja se publici na tumačenje.

Kakva je pozicija muzičara/umjetnika u savremenom bosanskohercegovačkom društvu?

Nina: Bez umjetnosti, svijet bi bio isuviše tih, a ponekad i previše glasan. Nije važno da li stvarate ili konzumirate, vrijednost muzike i svih drugih umjetnosti je nepobitna. Kako bi pandemija izgledala da nismo imali knjige, filmove, serije, muziku? Čak i ako nije sjajno vrijeme za umjetnost, ona će to nadživjeti.

Možete li nam približiti video spot za pjesmu Svijet?

Mirza: Video spot za pjesmu Svijet smo radili u saradnji sa našim stalnim partnerom za video produkciju, Eldarom Muhićem, a prema scenariju koji smo zajedno osmislili. Glavnu ulogu u spotu zauzima akademski obrazovana glumica, Matea Mavrak, sa kojom je zaista užitak sarađivati i koja će činiti zajedničku poveznicu svih nadolazećih pjesama. Jedna od najbitnijih stvari je imati povjerenje u partnere sa kojima radite. Mi smo zaista sretni da sarađujemo sa dobrim ljudima, koji jednako kao i mi, vjeruju u naš projekat. Što se tiče samog spota, najbolje je da gledatelji sami donose zaključke.

Nina: Dodatno, a ono što razlikuje glumačku poziciju glumca ili glumice u spotu jedne pjesme od glumačke pozicije u seriji ili filmu, jeste što vi trebate potpuno ući u karakter i razviti ga u samo tri minute vremena, prilikom čega je glavni lik pjesme nerijetko utjelovljenje frakcije vrhunca određene emocije, tačnije nerealan lik za svakodnevnu stvarnost. Matea je ovo dovela do savršenstva, te je prenijela emociju pjesme, tačno onako kako je mi čujemo i doživljavamo.

Nina, da li su sve tri do sada objavljene pjesme sa novog studijskog albuma: Dišem, Karma i, sada, Svijet, bazirane na vlastitim doživljajima?

Nina: Većina tekstova koje pišem su bazirani na vlastitim doživljajima, svijetu oko nas, ponekad čežnjama. Ipak, ne treba zaboraviti da je jedina konstanta u čovjekovom životu promjena, dok tekstovi uglavnom nastaju kao trenutna emocija, a ne konstantno stanje. To ne znači da ne stojim iza svakog teksta, jer stojim, sa izuzetkom, da kada ekipi tekst ne bi bio korektan, ne bismo ga objavili. Tačnije, iako je tekst moj, svaka pjesma kao stav je iznesena ispred Sunday Stories, tako da često korigujemo tekstove zajedno.

Zašto je spot za pjesmu Svijet sniman u marindvorskom dvorištu?

Saša: Najviše zato što je inspiracija za tekstualni dio pjesme usko vezana za Ninino odrastanje na Marijin Dvoru. Što ne znači da poruka pjesme nije univerzalna. Emocija pjesme pripada svima koji se u njoj pronađu, počevši od momenta objave.

Publika Sunday Stories nije navikla na balade, da li će drugi studijski album ipak malo spustiti energiju na koju smo navikli od Sunday Stories?

Nina: Ne, iako Svijet jeste vid balade, nastojali smo putem aranžmana dozvoliti pjesmi da naraste na taj prepoznatljvi nivo energije.

Da li sve samostalno radite do momenta snimanja video spota?

Mute: Nakon što finaliziramo pjesmu i pripremimo je za snimanje, konsultujemo se obavezno sa našim producentom, Đani Pervanom, za eventualne korekcije i sugestije, u čijem studiju i snimamo. Đani je veliki profesionalac i jedan od najznačajnihih muzičkih producenata sa naših prostora. Kada on da svoju sugestiju, mi znamo da ona potiče iz široke riznice znanja, ali i iz isto toliko iskustva. To se ne smije ignorisati.

Nina: Također, Svijet je dobar primjer Muteovog odgovora. Tekst smo mijenjali na nekoliko mjesta, pa čak i unutar refrena, nakon Đanijevih sugestija. Pisanje pjesama nije u potpunosti isto kao pisanje čiste poezije. Riječi moraju imati ritmiku izgovaranja i zvučati jasno prije svega. Opet, sa druge strane, ja preferiram da su tekstovi takvi da prate moj svakodnevni način izražavanja, jer je i to dio iskrenosti koja je ključna za slušatelje. Umalo je bio ‘proklet svijet’, ali s obzirom da ja nikada ne koristim riječ ‘proklet’, to smo izmijenili. Dalje, ja sam pisala, ‘kad se vjetar izvjetri’, a Đani je sa pravom sugerisao da je mudrije upotrijebiti riječ ‘umori’.

Mirza: Ipak, iako je bilo nekoliko kritika na stih: “Da l’ to znači odrasti, kad ti duša preseli?”, to smo odlučili zadržati, jer mi znamo da nam nije bila namjera nikoga provocirati, to je čista metafora.

Da li vas je strah da će neko otići u solističke vode kao u mnogim grupama?

Nina: Vidite, muzička grupa ima mnoge karakteristike firme, ali nije firma. Nikoga ne možete natjerati da vjeruje u ideju. Dok god svi vjerujemo u Sunday Stories ideju i ideologiju, ne mislim da će iko ići solo. Dodatno, za mene je ovo mali svijet koji sebično čuvam, sigurno mjesto bez šovinizma, seksizma i ostalih ‘izama’ protiv kojih se našom muzikom u određenom omjeru i borimo zajedno. Generalno, ne bih voljela ići solo. Uživam u zajednici koju smo stvorili, dijelimo poraze i uspjehe, dok tugu, strahove, nesigurnosti prolazimo zajedno, a sreću slavimo.

Saša: Zaista jeste lijepo biti u zajednici gdje svi uvažavaju i poštuju jedni druge. Pomalo je nestvarno. Ipak, kako Nina kaže, trajat će dokle god ne odlučimo drugačije.

Slovo o budućnosti

Kada možemo očekivati kompletiranje novog albuma?

Mute: Album neće biti objavljen ove godine, ali nadamo se da hoće naredne i to u formi gramofonske ploče. Imao sam tu želju. Nije jednostavna za sprovođenje, najviše jer se dugo čeka na štampanje vinyla, ali pokušat ćemo.

Koji su budući projekti ili pravci u kojima biste voljeli djelovati?

Mirza: Težimo ka tome da idemo u korak sa vremenom, a da istovremeno ostanemo svoji. Mnogo smo izbirljivi što se tiče našeg zvuka, jer je to ono osnovno što definiše put kojim se kreće Sunday Stories. Trenutno smo u studiju, konstantno snimamo, nakon čega slijedi promocija pjesama i, svakako, kreiranje novog materijala. Novi spot, koji također snimamo sredinom novembra, ako ne i ranije, predviđeno je da se snima u saradnji sa plesnim timom Prve gimnazije. Čeka nas mnogo avantura, ali i dosta rada.