Treći po redu Sarajevo Photography Festival svečano je otvoren sinoć u punoj sali Bosanskog kulturnog centra naše prijestolnice. Na gala otvaranju dodijeljen je Grand Prix fotografu iz Hrvatske, Ivanu Gundiću, a održan je i koncert sarajevskog muzičara Mirze Redžepagića, te otvorene izložbe finalista festivala.

 

Ove godine, na Sarajevo Photography Festival u okviru takmičarskog programa i osam kategorija, stigle su prijave iz 56 zemalja svijeta. Ovih osam kategorija žirirali su regionalni i svjetski eminentni umjetnici. Prvonagrađeni Ivan Gundić, osvojio je Grand Prix u vrijednosti od 2.000 eura, kao i prvo mjesto u kategoriji konceptualne fotografije – koju je žirirala  jedna od najznačajnijih konceptualnih umjetnica mlađe generacije iz Bosne i Hercegovine – Selma Selman. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojio je hrvatski umjetnik Mario Periša, dok je treće mjesto osvojila bosanskohercegovačka fotografkinja Katarina Gotić.

U kategoriji pejzažne fotografije prvo mjesto osvojio je Boško Hrgić iz Bosne i Hercegovine, dok je drugo mjesto osvojio Stefan Vukićević iz Crne Gore. Treće mjesto osvojila je Talijanka Elisa Mariotti, a žiri je činio Luca Venturi, osnivač i art direktor Siena International Photo Awards-a, Drone Photo Awards-a i Siena Awards Festivala. Nagradu za najbolju dokumentarnu fotografiju odnio je Poljak Patryk Jaracz, dok je drugo mjesto osvojio Španjolac Roger Grasas, a treće mjesto umjetnik Berk İşeri iz Turske. Ovu kategoriju žirirala je Magnumova fotografkinja Nanna Heitmann.

Najistaknutija fotografija u kategoriji mode pripala je Renati Brzić, fotografkinji iz Srbije. Drugo mjesto u ovoj kategoriji osvojila je Njemica Madeleine Brunnmeier, a treće Mario Ilić iz Bosne i Hercegovine. Žiri je bio modni direktor Vogue ADRIA-e, Petar Trbović. U life kategoriji prvo mjesto osvojila je francuska fotografkinja i novinarka Aruallan, a na drugom mjestu našao se Shingyu Kang iz Južne Koreje. Treće mjesto osvojio je Poljak Piotr Sobik. Žiri ove kategorije je jedan od osnivača Hamburg Portfolio Review-a, kustos i urednik, Lars Lindemann.

Nagradu za najbolju mobilnu fotografiju odnijela je Talijanka Monia Marchionni. Drugo mjesto osvojio je Izraelac Michael Banifatov, a treće Bruce Strong iz Sjedinjenih Američkih Država. Direktor Belgrade Photo Month-a, David Pujado, ocjenjivao je ovu kategoriju. U kategoriji portretne fotografije prvo mjesto je osvojio Austrijanac Peter Pflügler, drugo Estonka Polina Soyref, a treće Katerina Churbakova s Cipra. Žiri je bila češka fotografkinja Hana Knizova. U kategoriji vjenčane fotografije pobjednica je Sanela Zukić iz Bosne i Hercegovine. Drugo mjesto pripalo je Bojanu Petričeviću, također iz BiH, a treće Sari Filipi Delić iz Hrvatske. Ovu kategoriju žirirala je Natali Grace Levine, glavna i odgovorna urednica Wezoree platforme.

Sarajevo Photography Festival održava se od 27. maja do 2. juna, pored bogatog takmičarskog programa, obuhvata izložbe, radionice, tribine i predavanja na sedam različitih lokacija u Sarajevu. Tematika ovogodišnjeg izdanja je “Intersection” gdje će biti fokus na spajanju različitih vizija i jačanju veza između autora kroz razmjene iskustava. U subotu 1. juna održaće se radionice sa Vladimirom Živojinovićem, Milicom Mrvić i Klasjom Habjan, recenzija portfolija, predavanja Ziyaha Gafića, panel diskusije  sa Filipom Koludrovićem i Petrom Trbovićem, kao i Larsa Lindemanna. Biće otvorena i izložba Katarine Marković „U prolazu” u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti. U nedjelju 2. juna biće održano predavanje Anđele Petrovski, kao i izložba teen programa Asye Isović, te future voice-a Sabine Bešlagić. Izložbu Kranj Foto Festa možete pogledati u Europe House do kraja juna.

“Kao vodeća domaća banka nosimo posebnu obavezu prema društvu u kojem djelujemo, zato je naša misija osnažiti razvoj zajednice i projekata od kulturnog značaja. Posvećeni smo identificiranju, ohrabrivanju i podršci najboljih talenata – inspirativnih mladih ljudi koji svojim djelovanjem daju veliki doprinos umjetnosti i zato već treću godinu podržava organizaciju Sarajevo Photography Festivala. Ponosni smo što možemo biti dio festivala koji obogaćuje kulturni život grada, dovodi međunarodne umjetnike i inspiriše nas da posmatramo svijet kroz objektiv talentovanih fotografa”, ističe Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić.

Festival se organizira uz podršku Grada Sarajeva, Europske Unije u Bosni i Hercegovini, kompanije Canon i ASA Banke.