Kako vi volite večerati? Bez obzira u koliko sati jedete i koje jelo pripremite, sjedite li zajedno sa cijelom porodicom za stolom ili večerate pred televizorom, vjerovatno se svakog dana držite svog običaja. Večera tako postaje ritual koji progovara o našim godinama i kulturi, načinu života u cjelini.

S pretpostavkom da način na koji večeramo govori puno o svakoj osobi, fotografkinja Lois Bielefeld otisnula se na put po Americi da bi zabilježila večernji ritual najrazličitijih ljudi, porodica, parova, samaca, mladih i starih, pripadnica i pripadnika svih rasa i kultura. Bielefeld je večeru u toplom domu svih ovih ljudi fotografisala isključivo od ponedjeljka do četvrtka, da bi zabilježila istinsku svakodnevnu rutinu koju diktiraju radne obaveze i briga o djeci.

Njeni subjekti gaje različite navike: neki kuhaju, neki se radije pouzdaju u dostavu, neki na brzinu pojedu ono što imaju u frižideru, nekima večera znači okupljanje s porodicom, drugima trenutak za sebe, jedni sjede za trpezarijskim ili radnim stolom dok jedu, drugi biraju – pod. Svaka fotografija Lois Bielefeld nudi uvid u osobu ili čitavu porodicu i nameće pitanja o njihovoj svakodnevici.

Pogledajte ih u fotogaleriji, a više fotografija potražite na web stranici Lois Bielefeld.