Slika austrijskog umjetnika Gustava Klimta, za koju se vjerovalo da je izgubljena prije skoro 100 godina, pronađena je u Beču.

Portret gospođice Lieser je nekada pripadao austrijskoj jevrejskoj porodici i posljednji put je viđen u javnosti 1925. godine. Sudbina slike nakon toga je nejasna, ali porodica sadašnjih vlasnika sliku ima od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Aukcijska kuća “im Kinsky” procjenjuje vrijednost slike na više od 54 miliona dolara, a ponovno otkriće slike je nazvano pravom senzacijom.

“Tako rijetka slika, tako velikog umjetničkog značaja i vrijednosti, decenijama se nije pojavila na umjetničkom tržištu u srednjoj Evropi”, navodi se u saopćenju ove aukcijske kuće.

Portret gospođice Lieser će se naći na aukciji 24. aprila u ime vlasnika i pravnih nasljednika porodice Lieser.

Ova odluka je zasnovano na Vašingtonskim principima, međunarodnom sporazumu o vraćanju umjetničkih predmeta koje su opljačkali nacisti, potomcima onih od kojih su oduzeti.

Prije aukcije, slika će biti predstavljena u različitim međunarodnim izložbenim prostorima, uključujući Veliku Britaniju, Švicarsku, Njemačku i Hong Kong.

Portret je nekada pripadao porodici Lieser, bogatim bečkim industrijalcima.

Ernst Ploil, jedan od direktora aukcijske kuće “im Kinsky”, rekao je da do sada nisu pronašli dokaze da je djelo bilo opljačkano ili ukradeno, prije ili tokom Drugog svjetskog rata.

Slika je opisana kao izgubljena u svim catalogues raisonnés (sveobuhvatnim spiskovima Klimtovih djela), odnosno uništena ili spaljena tokom rata. Niko nije očekivao da će se ona ponovo pojaviti.

“Zauzeli smo aktivan pristup i ne samo da smo istražili porodicu Lieser kao potencijalne podnosioce zahtjeva za restituciju, već smo se obratili i potencijalnim predstavnicima na osnovu našeg iskustva iz prethodnih postupaka za restituciju”, rekao je Ploil.

Klimtovi radovi su na aukcijama dostizali astronomske sume. Njegova posljednja slika Dama s lepezom (Lady with a Fan) prodata je u junu za nevjerovatnih 108,4 miliona dolara, što je čini najvrijednijim umjetničkim djelom koje se do danas pojavilo na aukciji u Evropi.