Večeras se u Historijskom muzeju BiH u 19:00 otvara prva u nizu izložbi u sklopu trećeg Sarajevo Photography Festivala.

Dobitnica prestižne nagrade “World Press Photo” fotografkinja Tanya Habjouqa doputovala je u Sarajevo gdje će u sklopu Sarajevo Photography Festivala otvoriti svoju izložbu iz ciklusa “Occupied Pleasures” (Okupirana zadovoljstva) koji je nastao u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalemu.

Ciklus fotografija nastao je u Palestini u proteklih 10 godina, a za ovaj rad je osvojila i prestižnu nagradu “World Press Photo”.

Tanya je zbog otvaranja izložbe doputovala u Sarajevo iz okupiranog Istočnog Jerusalema na poziv organizatora festivala. Nakon otvaranja izložbe, bit će održan i panel na kojem će autorica reći nešto više o radu, govoriti o svom životu i Palestini te kako je nastala izložba. Na panelu će joj se pridružiti bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, a panel će voditi Elma Hodžić, kustosica Historijskog muzeja.

Foto: Tanya Habjouqa

Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i fotoreporterka. Osnivačica je prvog isključivo ženskog kolektiva na Bliskom Istoku “Rawiya” čiji se radovi nalaze u kolekcijama Carnegie Musuem of Art, MFA Boston i Institut Monde du Art, i jedna je od vodećih glasova u unaprijeđenju dokumentarnih praksi u oblasti fotografije.

Foto: Tanya Habjouqa

Kao antropologinja i novinarka, s magistarskom diplomom iz globalnih medija i fokusom na bliskoistočnu politiku, njen rad se bavi pitanjima roda, reprezentacije drugih, raseljenja i ljudskih prava.

U sklopu SPF-a, u narednim danima će ljubitelji fotografije moći uživati u cjelodnevnom sadržaju na sedam različitih lokacija u Sarajevu.


Zvanična ceremonija dodjele nagrada i centralni događaj festivala održat će se 31.5.2024  u 19:00 u BKC-u gdje će biti proglašeni pobjednici u svih osam kategorija, te ukupni Grand Prix pobjednik, koji osvaja 4.000 KM. Ukupni nagradni fond takmičarskog programa Sarajevo Photography Festivala iznosi preko 12.000 KM u partnerstvu s Canonom i ASA bankom.

U BKC-u će se održati i kratki koncert gitariste i kompozitora Mirze Redžepagića, nakon čega će u galeriji biti otvorena izložba.

Mirza Redžepagić

Ulaz je besplatan i otvoren za sve.

Kompletan program festivala možete pronaći na društvenim mrežama i web stranici Sarajevo Photography Festivala.