Galerija Manifesto s ponosom najavljuje samostalnu izložbu Vuka Đurića pod nazivom “Crna kutija”, čije će performativno otvorenje biti upriličeno 15. marta, s početkom u 19:00 sati.

U mainstream kulturi, pojam “crna kutija” postao je poznat kao oznaka za uređaj koji bilježi sve podatke o letu i biva korišten kao ključni izvor u istragama avionskih nesreća. Međutim, on biva korišten i u drugim oblastima i industrijama – od fizike, preko računarskih tehnologija, do bihevioralne psihologije – te uvijek podrazumijeva nepoznat, nedokučiv ili netransparentan proces obrade podataka. Šire razumijevanje ovog pojma, dakle, neminovno dovodi i do spoznaje da su crne kutije svuda oko nas. I u nama.

Vuk Đurić, poznat i po imenu Endo, ovom izložbom po prvi put javnosti predstavlja “izlazne podatke crne kutije svog života”, odnosno desetine blokova za crtanje, ispunjenih od korice do korice. Hiljade vizualnih zapisa proizvod su desetljetnog analiziranja i bilježenja svijeta oko njega i u njemu. Poput svake druge crne kutije, ova izložba umjetnički proces ostavlja u izvjesnoj mjeri skrivenim i netransparentnim, istovremeno nudeći veliku količinu izlaznih vizualnih podataka koje je potrebno individualno i subjektivno dekodirati.

Upravo zato, Đurićeve radove moguće je pogledati isključivo individualno, pa svi zainteresovani mogu rezervisati termin posjete putem ovog linka.

Izložba je otvorena do 13. aprila 2024. godine.

Vuk Đurić rođen je 1992. godine u Istoku. Diplomirao je na Fakultetu umetnosti u Prištini s privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, na odsjeku Grafički dizajn. Master studije završio je na istom fakultetu 2018. godine. Koordinator je likovnih djelatnosti festivala Dani urbane kulture (DUK) u Čačku. Nosilac je nekoliko projekata, kao i učesnik dvije likovne kolonije. Izveo je na desetine murala na javnim površinama u zemlji i inostranstvu. Do sada je izlagao na desetinama grupnih izložbi, a neke od recentnijih su Artinfest 4 (Pfaff factory, Kaiserslautern, 2018), Squared Skills (Galerija Culture pop, Berlim, 2019.), Dok 10 (Ustanova kulture Parobrod, Beograd, 2021.), te LAGraffiti (Lag gallery, Beograd, 2022.). Svoj rad je predstavio na osam samostalnih izložbi, među kojima su najrecentnije Ko se boji Vuka još? (N.O. Concept galerija, Beograd, 2021.), te Izložba slika (Kulturni centar Čačak, 2023.).