U Galeriji Općine Novi Grad u ponedjeljak, 25. septembra 2023. godine, u 14:00 sati bit će upriličeno otvorenje samostalne izložbe autorice Ire Skopljak Viteškić pod nazivom “Prijestolje”.

“Plemenitaši i plemenitašice raznoga kova, likovi su na slikama Ire Skopljak Viteškić okupljenim pod nazivom “Prijestolja”. Kitnjasti jonski kapiteli podmetnuti su pod ljudske, ali i pod figure pasa – naslov izložbe signalizira ironiju i postavlja pitanje koga to danas veličamo, slavimo i svrstavamo u besmrtnike? Ponekad su to ljupki razmaženi kućni ljubimci, ponekad aveti bez lica ili bez tijela, ali nikad stvarni heroji. Ova suptilna društvena kritika tek je jedan mogući aspekt posmatranja ove izložbe.

Efektna, premda pomalo ekscentrična, pokrivala za ljudske glave svjedoče o visokom društvenom položaju onih koji ih nose, ali ne otkrivaju konkretnu epohu niti podneblje – ovi velikani iz autoričine mašte imaju u sebi nešto artificijelno, djeluju kao kostimirani glumci, a ne kao stvarni akteri historije. U tome prednjači hipnotički lik momka sa zelenim šeširom – na prvi pogled on je moćni i gordi knez, ali u isto vrijeme je i glumac ili baletan koji samo odigrava dodijeljenu ulogu. Nije li, na kraju, cijela naša povijest samo skup dobro ispričanih i izbrušenih priča…

I slike na kojima je predstavljena priroda imaju u sebi nešto od kulise: zlaćani jeleni ili kitnjasta floralna ornamentika se ponavljaju, za njihov nastanak je korišten šablon ili parče štampanog papira, odnosno zidne tapete. Ira Skopljak Viteškić se poigrava s našim ustaljenim viđenjem svijeta (stvarnost naspram fikcije) i duhovito provocira ovom naglašenom dekorativnošću. U isto vrijeme, ona kombinovanom tehnikom (kolaž, pigmenti, akrilne i uljane boje…) stvara kompleksne, oku ugodne, površine izrazite likovne sugestivnosti pred kojima želimo stajati i čijem se magijskom djelovanju želimo izložiti dugo, dugo”, zapisala je povodom izložbe Adisa Bašić, književnica i docentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ira Skopljak Viteškić rođena je u Sarajevu 1987. godine. Završila je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Nakon toga upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Nastavnički odsjek, gdje diplomira i stiče titulu bakalaureat/bachelor likovne umjetnosti kod profesora Radoslava Tadića. Magistrirala je na temu “Tehnološki aspekti i simbolika primjene starih slikarskih tehnika i materijala u mojim slikama” kod prof. mr. Zoje Finci, doc. Ive Simčić i prof. mr. Mirsada Begovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 2016. godine. Zaposlena je kao viši asistent na Akademiji likovnih umjetnosti na predmetima: Likovna tehnologija I i II, Slikarska tehnologija I i II, Tehnologija zidnog slikarstva, Osnovi likovne i slikarske tehnologije, Konzervacija papira I i II, Tehnologija – anatomija artefakta.

Ira Skopljak Viteškić potiče iz umjetničke porodice. Talenat je naslijedila od svog oca, velikog umjetnika Mustafe Skopljaka, koji je preminuo u novembru 2015. godine.

Umjetnica iza sebe ima veliki broj izložbi održanih u Bosni i Hercegovini, regiji, evropskim zemljama i svijetu.