Njujorška fotografkinja Nancy LeVine provela je dvanaest godina putujući po cijeloj Americi u potrazi za ostarjelim psima koji svoje posljednje dane provode okruženi onima koji brinu o njima. Pred njenim objektivom našli su se brojni ostarjeli kućni ljubimci, a prava rekorderka po broju godina među modelima je 22-godišnja Miss Sadie iz grada Tenakee na Aljaski. Izbor od 86 autorici najomiljenijih fotografija našao se u monografiji Senior Dogs Across America.

Nancy je pse pronalazila preko prijatelja, poznanika i raspitujući se kod lokalnih veterinara i organizacija za zaštitu životinja, a četvoronožni najbolji prijatelji koje je fotografisala na svom putu ulijevaju nadu svim vlasnicima mlađih pasa: jedina mana pasa jeste ta da žive prekratko, ali uz pravu brigu i adekvatnu njegu mogu doživjeti šesnaest, osamnaest, devetnaest i dvadeset godina.

Želju da fotografiše starije pse Nancy je dobila nakon što su se njena vlastita dva psa približila kraju svojih dana. “Do tada sam živjela već dovoljno dugo da mi je bila zamisliva i vlastita smrtnost. Vidjela sam kako psi to rade, kako, bez ljudske bolne sposobnosti da razmišljaju unaprijed i plaše se neizbježnog, jednostavno svaki dan prožive kao novi korak na putovanju.” Prema riječima autorice, knjiga je posvećena njenim psećim muzama.

Nekoliko fotografija Nancy LeVine pogledajte u fotogaleriji.