Galerija savremenih umjetnosti Manifesto vas sa zadovoljstvom poziva na otvorenje samostalne izložbe vizualnog umjetnika Denisa Haračića pod nazivom “Pas, ogledalo i porodični portret”, koje će biti upriličeno 20. januara 2023. godine s početkom u 19 sati.

Postavku “Pas, ogledalo i porodični portret” čini preko 20 radova koji do sada nisu izlagani. Ovim najrecentnijim ciklusom, Haračić se publici predstavlja u drugačijem svjetlu – kao grafičar, slikar i mladi čovjek zagledan u najintimnije dijelove svog bića.

Prikazujući različite forme autoportreta, Haračić poziva i posmatrače da zarone u dubine vlastitog postojanja. Koristeći se medijem slikarstva i medijem grafike, umjetnik se apstrahiranim formama poigrava sa mogućnostima predstavljanja vlastitog identiteta, dovodeći u pitanje motiv autoportreta kao doslovnog odraza.

Ovom izložbom Galerija Manifesto otpočinje svoj izložbeni program za 2023. godinu, a samostalnim predstavljanjem umjetnika Denisa Haračića najavljuje svoju posvećenost prezentaciji i afirmaciji mladih bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika. Realizaciju ove izložbe podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Galerija Manifesto u okviru pratećeg programa izložbe organizuje i niz događaja. Tako će se 28. januara u 18:00 časova održati radionica monotipije sa Denisom Haračićem. Kustosko vođenje održat će se 04. februara s početkom u 19:00, dok će se razgovor sa umjetnikom održati 11. februara u 13:00 časova.

Svi zainteresovani izložbu mogu posjetiti od utorka do subote u periodu od 12 do 20 časova, te nedjeljom od 12 do 14 časova . Izložba je otvorena do 14. februara 2023. godine.