Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Marija Mikulića, u galeriji Collegium Artisticum u srijedu, 8. maja, s početkom u 19.00 sati bit će upriličeno otvorenje reprezentativne izložbe “Mariovih sto godina” na kojoj će biti predstavljeno preko dvije stotine slika i crteža. Izložbu će otvoriti: Amra Zulfikarpašić, Željko Komšić, Miki Trifunov i vokalni ansambl “Prijatelji“.

Mario Mikulić (Korčula, 1924.–Sarajevo, 1991.) istaknuti bosanskohercegovački slikar poznat je po portretnim ostvarenjima u različitim tehnikama, od realizma do ekspresionizma. Osim kultnih osoba našeg doba, kao što su Josip Broz Tito ili Ivo Andrić koje je portretirao, portret i ljudska figura bile su njegove opsesivne teme. Pored zanimanja za portret i ljudsku figuru u Mikulićevom stvaralaštvu pojavljuju se još dvije važne teme: pogled na sarajevsku ulicu Vase Miskina, s prozora njegovog ateljea, i dalmatinske ribarske teme.

Za svoj plodni umjetnički rad dobio je i Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva 1966. godine.

Izložba će biti otvorena za posjete do 28. maja 2024. godine, od ponedjeljka do petka, u terminu od 10.00 do 18.00 sati.

Slikar Mario Mikulić