Treći po redu Sarajevo Photography Festival, koji će se na sedam različitih lokacija u Sarajevu održati od 27. maja do 2. juna ove godine, objavio je bogat program koji se sastoji od niza izložbi svjetski poznatih autora, predavača i radionica za učesnike iz cijele regije.

Tematika Sarajevo Photography Festivala za ovo izdanje je “Intersection” sa fokusom na spajanju različitih vizija i jačanju veza između autora kroz razmjene iskustava, radionice, izložbe i panel diskusije na kojima će učesnici imati priliku da svoje radove predstave izdavačima, kustosima izložbi, umjetničkim direktorima i direktorima festivala.

Vizualno iskustvo posjetitelja Sarajevo Photography Festivala bit će obogaćeno sa šest izložbi internacionalnih i regionalnih autora koje donose jake poruke zabilježene kroz fotografiju.

Izložba “Occupied Plaesures” autorice Tanje Habijoqa prikazat će ciklus fotografija nastao na okupiranoj Zapadnoj obali, Gazi i Jerusalemu, koja prikazuje sposobnost ljudi da pronađu mala zadovoljstva unutar teških uslova života.

Tanya Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i fotoreporterka, antropologinja i novinarka s magistarskom diplomom iz globalnih medija i fokusom na bliskoistočnu politiku. Njen rad se fokusira na rod, reprezentacije drugih, raseljenje i ljudska prava. Sa skoro 20 godina iskustva, Habjouqa je postala vodeći glas u unapređenju novih dokumentarnih praksi koje nastoje preoblikovati vijesti i politiku kroz suptilniju, kulturno pismeniju prizmu.

Tanya će, osim izložbe, na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu, biti i jedna od voditeljica radionice namijenjene profesionalnim fotografima.

Posjetitelji festivala će imati priliku vidjeti i izložbu „U prolazu” fotografkinje Katarine Marković.

Kroz svoju umjetnost, Katarina istražuje duboke emotivne teme i intimne aspekte ljudskog iskustva, fokusirajući se na umjetničku i portretnu fotografiju.

Istog dana, održat će se i panel diskusija sa glavnim urednikom Vogue Adria, Filipom Koludrovićem i modnim urednikom Vogue Adria, Petrom Trbovićem na temu “Moda, fotografija i konstrukcija identiteta”. Ovaj panel će moderirati i voditi Gordana Miladinović, bosanskohercegovačka stilistkinja sa bogatim iskustvom rada na modnim snimanjima.

SPF je ove godine ostvario saradnju sa nekoliko regionalnih festivala, a rezultat toga je i izložba Kranj Foto Festa u Europe House u saradnji sa Slovenačkom ambasadom u BiH.

Novitet ove godine je predstavljanje mladih autora. Asya Isović je četrnaestogodišnja umjetnica čiji će radovi biti izloženi u Goethe institutu.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa je i pregled portfolija. Profesionalni fotografi imaju priliku da svoje radove pokažu ekspertima, kustosima, direktorima drugih festivala, te urednicima magazina i na taj način dobiju konstruktivnu kritiku, usmjerenje za svoj rad, ali se i potencijalno uvežu i ostvare dodatne saradnje.

Zvanična ceremonija dodjele nagrada i centralni događaj festivala održat će se 31.5.2024 s početkom u 19 sati u BKC-u gdje će biti proglašeni pobjednici u svih osam kategorija, te ukupni Grand Prix pobjednik, koji osvaja 4.000 KM. Ukupni nagradni fond takmičarskog programa Sarajevo Photography Festivala iznosi preko 12.000 KM u partnersvu sa Canonom i ASA bankom.

U BKC-u će se održati i kratki koncert Mirze Redžepagića, nakon čega će u galeriji biti otvorena izložba. Ulaz je besplatan i otvoren za sve.

Kompletan program festivala možete pronaći na web stranici i društvenim mrežama festivala.