Jedna od najvažnijih muzejskih institucija u svijetu, njujorški Museum of Modern Art (MoMA) priprema izložbu Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948 – 1980. Ljubitelji i ljubiteljice umjetnosti postavku će moći pogledati od 15. jula 2018. do 13. januara 2019. Izložba u MoMA-i označit će prvo veliko predstavljanje radova nastalih u 45 godina postojanja Jugoslavije.

U najavi izložbe stoji da će Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948 – 1980. međunarodnoj publici predstaviti izuzetne radove vodećih arhitekata i arhitektica socijalističke Jugoslavije, propitujući teme urbanizacije, tehnologije u svakodnevnom životu, konzumerizma, spomenika i sjećanja, te globalnog dosega jugoslovenske arhitekture.

Izložba će uključivati više od 400 crteža, maketa, fotografija i snimaka prikupljenih iz različitih arhiva i kolekcija, predstavljajući radove važnih arhitekata i arhitektica, poput Bogdana Bogdanovića, Zlatka Ugljena, Miodraga Živkovića, Juraja Neidhardta, Svetlane Kane Radević, Edvarda Ravnikara, Vjenceslava Richtera i Milice Šterić.

Neki od radova koji će biti zastupljeni na izložbi su rekonstrukcija Skopja nakon zemljotresa, blokovi Novog Beograda, Bijela džamija u Visokom, spomenik Narodnooslobodilačke borbe na Tjentištu, te nekadašnji Trg Revolucije, a današnji Trg Republike u Ljubljani.