U periodu od februara ove godine, nakon svoje samostalne izložbe, pa sve do kraja juna, multidisciplinarna umjetnica Merima Smajlović učestvovala je u seriji političkih izložbi na poziv renomirane kustosice Annamarie Buller. Ova serija, nazvana “Liberation Art Show”, održana je u dvije prestižne galerije, 106 Gallery i The DAAC u Grand Rapidsu, US.

Ovaj period je bio prepun izazova, introspekcije i izrazitog političkog angažmana kroz moju umjetnost. Sve je počelo kada sam, na nagovor tadašnje poznanice, a sada divne prijateljice, napravila prezentaciju o svom životu i radu, od najranijih dana do danas. Ta prezentacija, kao i moja samostalna izložba, privukla je pažnju Annamarie Buller, koja me je pozvala da se pridružim seriji političkih izložbi. Na izložbi su, zajedno sa mnom, učestvovali renomirani umjetnici iz Grand Rapidsa, što je za mene predstavljalo veliku čast. Moji radovi su duboko povezani s istraživanjem psihologije čovjeka i političkih stavova, što je bilo u savršenom skladu s tematikom izložbi“, kaže Merima.

Merima Smajlović; Foto: Arhiva

Prva izložba održana je u februaru, u 106 Gallery, pod nazivom MORE THAN OUR HEARTS CAN BEAR. “Na ovoj izložbi predstavila sam foto instalaciju pod nazivom ‘Heritage’. Ovaj rad, koji je također bio predstavljen i na Šestoaprilskoj izložbi u Sarajevu, introspektivno je ispitivanje borbe za očuvanje kulturnog identiteta, odražavajući moje osobno putovanje koje je obilježeno migracijama i preispitivanjem bosanskih korijena. Instalacija ‘Heritage’ simbolizuje konvergenciju tradicije i modernosti, ilustrujući moju transformaciju i snagu baštine kao izvora identiteta.

Instalacija “Heritage”

Druga izložba, održana u martu, također u 106 Gallery, nosila je naziv THE WORLD IS ON FIRE. “U okviru ove izložbe predstavila sam triptih ‘Silence’ koji se sastoji od tri slike na platnu rađene u mješovitoj tehnici. ‘Silence’ se suočava s fasadom slobode i demokratije, otkrivajući surovu stvarnost potisnutih glasova. Kroz manipulaciju trakom, ogrebotinama, poderotinama i šavovima, prikazujem ciklus prisilne tišine, unutarnjeg previranja i nesigurnih koraka ka izražaju. Ovo djelo propituje izvodivost istinske slobode u društvu u kojem se ćutanje koristi kao oruđe kontrole, naglašavajući borbu za autentičnost i nedostižnu prirodu mira i slobode.

Triptih “Silence”

Treća izložba održana je u maju, u The DAAC Gallery, pod nazivom LET THIS RADICALIZE YOU. “Na trećoj izložbi predstavila sam instalaciju ‘Invisible Threat’ koja direktno spominje ime mog rodnog grada, naglašavajući skrivene opasnosti zagađenja vazduha koje ugrožavaju ljudsko zdravlje. Središnji element je gas maska koja simbolizuje prijetnju normalnom životu, dok zagađenje tla i vode ostavlja strašne posljedice na čovjeka i okolinu. Instalacija skreće pažnju na hitnu potrebu za djelovanjem i pomoći mom gradu, kao i očuvanje zdravlja našeg planeta.”

Instalacija “Invisible Threat”

Posljednja izložba u nizu održana je u maju, u 106 Gallery, pod nazivom SAVE THE PLANET, SAVE THE PEOPLE. “Na četvrtoj i ujedno posljednjoj izložbi predstavila sam se instalacijom ‘Mantle of Modernity’ koja istražuje korporativni uticaj i kritikuje sveprisutnu upotrebu plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu, s naglaskom na goruća ekološka pitanja.”

Instalacija “Mantle of Modernity”

Učešće u seriji političkih izložbi “Liberation Art Show” za Merimu predstavlja mnogo više od profesionalnog priznanja. “Ove izložbe su dodatno učvrstile moj stav prema umjetnosti kao sredstvu borbe za socijalnu pravdu, očuvanje identiteta i propitivanje psihologije čovjeka. Svaka izložba je bila prilika da se izrazim i doprinesem diskusiji o ključnim pitanjima koja pogađaju naš svijet”, naglašava.

Magla i smog, Sarajevo

“Pored toga, nastavljam sa slikanjem apstraktnih slika na velikim platnima i upravo radim na novoj seriji pod nazivom ‘Voyage de Sabur’. U septembru učestvujem na ArtPrize 2024, najvećem umjetničkom festivalu u Michiganu, gdje će moj rad biti prikazan u jednoj od najprestižnijih galerija savremene umjetnosti u Grand Rapidsu“, najavljuje Merima.