U petak, 10. novembra, u Savremenoj galeriji Subotica upriličeno je otvorenje izložbe “Ružičnjak” (Rose Garden) Šejle Kamerić, bosanskohercegovačke vizualne umjetnice. Njeni ikonični radovi “Iza kulisa” (Behind the Scenes, 2018) i serija “Majka je kučka” (Mother Is a Bitch, 2022) predstavljeni su uz ciklus “Uhvaćeni” (Hooked, 2010-2022) i najrecentniji rad “Ružičnjak” (Rose Garden, 2022).

Djela koja propituju mjesto i ulogu žene u savremenom svijetu, sabirajući historijska iskustva pitanja ispoljavanja ženskog identiteta unutar društva, izložena su u prostoru Palate Rajhl, secesijskog zdanja iz 1904. godine u kojem se nalazi Savremena galerija Subotica. Ambijent Galerije, koji još uvijek čuva tragove porodičnog doma, približiće ove teme publici koju poziva na promišljanje, razumijevanje i saosjećanje.

Kroz svoj rad, Šejla Kamerić istrajava u procesima dekonstrukcije narativa i polazišta koji oblikuju određene identitete, kako bi doprinjela razumijevanju i podstakla odvajanje od negativnih praksi stigmatizacije i isključivanja određenih društvenih zajednica. Značajno mjesto u njenom radu zauzima istraživanje utjecaja društava, savremenih i prošlih, na formiranje (ili ukidanje) ženske slobode i oblikovanje žene po mjeri društva.

Izložba, čija je kustoskinja Nela Tonković, biće otvorena do 20. januara 2024. godine.

Šejla Kamerić je bosanskohercegovačka vizualna umjetnica koja se u svojoj praksi bavi filmom, fotografijom, objektima, crtežima i instalacijama. Stekla je priznanje zbog dirljive intimnosti i komentara o društvu koji su postali glavni elementi njenog rada.

Radovi Šejle Kamerić dio su brojnih internacionalnih umjetničkih kolekcija: TATE Modern u Londonu, Musée d’Art Moderne de la Ville u Parizu, Museum Boijmans Van Beuningen u Roterdamu, Kolekcije savremene umjetnosti Fondacije Vehbi Koç u Istanbulu, Muzeja savremene umjetnosti u Barseloni, Muzeja savremene umjetnosti u Zagrebu, Kolekcije Kontakt u Beču, ArtTelekom u Nemačkoj…

Samostalno je izlagala svoja djela u GAK Gesellschaft für Aktuelle Kunst u Bremenu, Umjetničkoj fondaciji – Umjetničkom muzeju u Šardži, Muzeju savremene umjetnosti u Barseloni, MFI – Internacionalnom festivalu u Mančesteru, Muzeju moderne umjetnosti u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, Kunsthaus u Gracu, Centru za savremenu umjetnost u Viljnusu, Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu, Centru za savremenu umjetnost i kulturu Röda Sten u Gotenburgu, Wip: Konsthall u Stokholmu, Centru Pompidou u Parizu, Portkus u Frankfurtu na Majni, Galerie im Taxispalais u Insbruku, kao i u drugim umjetničkim centrima širom svijeta.

Šejla Kamerić je 2011. godine dobila Nagradu za kulturnu raznolikost ECF Routes Princess Margriet, a 2007. umjetničku rezidencijalnu stipendiju od DAAD-a Berlin. Na 46. beogradskom Oktobarskom salonu 2005. godine dobila je posebnu nagradu za umjetnički rad koji je izvela s Urošem Đurićem. Godinu dana ranije dobila je Nagradu ONUFRI od Nacionalne umjetničke galerije u Tirani i Nagradu „Sloboda“ od Međunarodnog centra za mir u Sarajevu.

Njeni filmovi prikazani su na više od 40 međunarodnih filmskih festivala, uključujući festivale u Veneciji, Roterdamu, Adani, Zagrebu i Sarajevu.