U petak, 26. maja, na Internacionalnom Burch Univerzitetu ceremonijom otvaranja, započelo je prvo izdanje studentskog festivala vizualnih umjetnosti Kreativ. Simbolično, otvorenje Festivala obilježila je multimedijalna izložba studenata Odsjeka za grafički dizajn i multimediju te projekcije studentskih kratkih filmova.

Svako od izlagača donio je jedinstvenu perspektivu kroz mješavinu vizualnih disciplina: crtež, ilustraciju, video, fotografiju, grafički i web dizajn, animaciju, itd. Posjetitelji su bili iznenađeni bogatstvom kreativnog izražaja studenata koji se očituje u svakom pojedinačnom djelu – od apstraktnih kompozicija, konceptualnog razmišljanja, sve do dokumentarnog zabilježavanja.

Festivali ovog tipa pružaju ne samo priliku za izlaganje i promociju rada studenata, već i važnu platformu za razvoj kreativnih talenata. Također, stvaraju most između studenata i industrije, pružajući im prilike za napredak i buduću karijeru. Večerašnjom multimedijalnom izložbom željeli smo mladim umjetnicima i kreativcima dati upravo to – platformu za povezivanje, razmjenu ideje i međusobno inspirisanje”, izjavila je Adna Bećirević, art direktorica ovogodišnjeg izdanja Festivala.

Program Kreativ Festa trajat će do 28. maja, te će svi entuzijasti vizualnih umjetnosti moći ispratiti predavanja poznatih stručnjaka, ali i učestovati u programu radionica sa Frenkijem, reperom i umjetnikom ulične scene, Marijom Ilićem, bh. fotografom i kinematografom, te sa sarajevskim umjetnicima Emirom i Edinom Durmiševićem.

Kreativ je studentski festival vizuelnih umjetnosti usmjeren ka ujedinjenju studenata kroz njihove vještine i talente. Uz intenzivan kulturni, edukativni i takmičarski program stvaraju se prilike za prepoznavanje studenata kao mladih umjetnika i značajnih karika u razvoju kulture i kreativne industrije.