Otvorenje izložbe “Western Balkans Media Freedom Cartoon Competition” bit će upriličeno 16. maja, s početkom u 18.00 sati, u Galeriji Manifesto u Sarajevu.

Izložba je rezultat prvog regionalnog strip konkursa na temu slobode medija na Zapadnom Balkanu, a koji je realizirao Cartoon Movement u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova Nizozmske.

Ukupno 95 autora i autorica iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, poslalo je 186 radova, a stručni žiri odabrao je 44 rada koji čine ovu izložbu. Osim ovih, u selekciju su uključeni i radovi karikaturista i karikaturistkinja iz Nizozemske sa svojim satiričnim pogledom na slobodu medija.

Rešad Sultanović, Bosna i Hercegovina

Sloboda medija je od ključnog značaja za funkcionalnuu demokratiju. Pouzdanim izvještavanjem i istraživačkim novinarstvom građani i građanke se informišu o tome šta se dešava u društvu i unutar vlade, formirajući tako osnovu za zdravu javnu debatu. Izložba Western Balkans Media Freedom Cartoon Competition na satiričan i kritički način skreće pažnju na važanost slobode medija kao jednog od temelja demokratskog društva.

Armend Ajredini, Sjeverna Makedonija

Izložba će biti otvorena do 23. maja 2024. godine, a svi zainteresovani mogu je pogledati od utorka do subote u periodu od 12 do 20 sati, te nedjeljom u periodu od 12 do 14 sati.