U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u srijedu, 7. februara, s početkom u 19 sati bit će upriličeno otvorenje izložbe skulptura i slika “Vid’ mu glave: Udubljivanje u složenost ljudskog života” autorice Aleksandre Kokotović. Izložba će biti otvorena do 21. februara.

Ova eklektična izložba služi kao dirljiva refleksija o zamršenosti ljudskog postojanja i našem dubokom odnosu sa prirodnim svijetom. Metalne skulpture nekonvencionalnih ljudskih glava simboliziraju višestruku prirodu naše svijesti, pri čemu svaka glava predstavlja jedinstveni aspekt ljudskog iskustva. Slike na platnu, lanu i juti sa svojim kompleksnim prikazom glava pružaju vizualno istraživanje zamršene tapiserije misli, emocija i identiteta koji nas definišu.

Nasuprot tome, skulpture metalnog drveća uvode apstraktnu perspektivu, izazivajući gledatelje da razmisle o suštini samog života i evociraju ideju da su, poput drveća koje stoji kao nijemi svjedok protoka vremena, i naša ljudska iskustva protkana širim ritmovima prirode.

Spajanjem ovih naizgled različitih elemenata, izložba nas podstiče da razmislimo o dubokim vezama između naših unutarnjih svijetova i šireg univerzuma, i da krenemo na putovanje samootkrivanja i ekološke svijesti, na kraju podvlačeći duboko ukorijenjenu harmoniju između čovječanstva i prirodnog carstva.

Aleksandra Kokotović je rođena u Sarajevu. Diplomirala je na Accademia del Lusso. Član je ULUS-a i ULUBIH-a. Priredila je 48 samostalnih izložbi i učestvovala na 90 kolektivnih izložbi u Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj, Engeskoj, Libanu, Egiptu, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Jordanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Albaniji, Litvaniji, Bugarskoj, Bangladešu, Sjevernoj Makedoniji, Maldivima…

Predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na velikoj međunarodnoj izložbi “Each for Equal – Art Connects Women” u Dubaiju, na kojoj je učestvovalo 100 umjetnica iz 100 različitih zemalja svijeta.

Izabrana je od strane Jacksonville Aviation Arts and Culture Programa (JAA) da samostalno izlaže na internacionalnom aerodromu u Jacksonvillu, na Floridi (koji je CNN izabrao za najbolji aerodrom u USA zbog umjetnosti), u sklopu Haskell galerije, a u saradnji s Muzejom moderne umjetnosti Jacksonville, u periodu od aprila do oktobra 2022. godine.

Radovi Aleksandre Kokotović dio su privatnih i javnih kolekcija širom svijeta. Živi i radi na Floridi, u Beogradu i Londonu.