Foto: Jasmin Agović

U prostoru galerije Europe House u Sarajevu u utorak, 28. novembra, svečano je otvorena izložba pod nazivom “Između četiri zida”, koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić i novinarka i aktivistica Kristina Ljevak Bajramović.

Aida Redžepagić je kreirala seriju od 16 fotografija koje prate istinite priče napisane od strane Kristine Ljevak Bajramović. Ovaj spoj vizualne umjetnosti i pisanja stvara duboku emotivnu vezu koja otkriva realnost koja često ostaje skrivena u privatnosti svakodnevnog života.

Ono što čini ovu izložbu izuzetno intrigantnom je sam način postavke. Fotografije su smještene unutar kutija koje vise sa stropa galerije, simbolizirajući tako nasilje koje je često skriveno iza zidova doma. Ova simbolična prezentacija naglašava da je nasilje često prisutno i ostaje neprepoznato, čak i unutar krugova osoba koje smatramo bliskima.

“Između četiri zida” nije samo izložba koja otkriva bolne priče već je i poziv na otvaranje dijaloga o problemima koji često ostaju skriveni od očiju javnosti. Kroz svoje radove, Redžepagić i Ljevak Bajramović pozivaju posjetitelje da razmisle o važnosti prepoznavanja i suzbijanja nasilja, fizičkog i mentalnog, koje se događa u tišini svakodnevnog života.

Izložba će biti otvorena za posjetitelje do 10. decembra 2023. godine. Ulaz u galeriju Europe House (zgrada Vječne vatre) je slobodan za sve zainteresovane.

Realizacija ove izložbe omogućena je uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini te Goethe Instituta.

Izložba “Između četiri zida” predstavlja ne samo spoj umjetničkih formi, već i snažan podsjetnik na potrebu da se aktivno suprotstavimo svim oblicima nasilja koji se skrivaju unutar naše svakodnevice.