“Hedonizam, obline i sjene”, izložba akvarela i keramike bh. umjetnice Mirsade Kadribašić, otvorena je u ponedjeljak u Galeriji Mak, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Izložba predstavlja različite prizore iz svakodnevnog života, kroz bogatstvo kolorita i sadržaja. Sam naziv izložbe je intrigantan, a usmjeren je na relevantne društvene kontekste i aktualna pitanja.

Industrija ljepote i mediji ženama i djevojkama svakodnevno šalju poruku da je primarna funkcija prave ženstvenosti izazvati divljenje, zavist i želju na osnovu njihovog izgleda.

“Danas su žene pod velikim pritiskom društvenih mreža i influencera koji nameću novi standard ljepote. Ipak, ljepota žene je mnogo više od onoga što se pod tim pojmom danas poima”, naglasila je umjetnica, Mirsada Kadribašić.

“Zanimljivo je doživjeti kako žena umjetnica gleda na žensko tijelo predstavljajući ga kao vlastiti odraz slobode i napuštanja autoriteta, koji nameće beskrupulozna modna industrija koja nam se, iz časopisa i televizije, uselila u džepove i torbe kroz mobitele, društvene mreže i imperative bezuslovne vitkosti, glatke puti i apsolutne sreće polirane filterima u cilju skrivanja onog što jeste život sam.

Akvareli Mirsade Kadribašić slave upravo ženu u punoći života, uhvaćenu u razgovoru s drugaricama, u kostimima na plivanju, opuštenih, prirodnih i nesavršenih tijela, dok sanjare čitajući knjigu ili, pak, uživaju u čaši vina. Nema nasilne erotizacije, niti jednako nasilnog odsustva iste, postoji samo trenutak uhvaćen najtežom slikarskom tehnikom akvarela, jer upravo ta tehnika hvata motiv u njenoj prisutnosti”, dio je recenzije profesorice Arme Tanović Branković.

Izložbu “Hedonizam, obline i sjene” možete pogledati do 31.12.2022. godine.