Otvorenje pete izložbe u sklopu projekta „Umjetnost u izlogu“ umjetnice Alise Teletović pod nazivom „Bosanski blećak, krkan, faca, glava, karakter, persona“ bit će upriličeno u Galeriji ULUPUBiH u ponedjeljak, 13. novembra 2023. godine, s početkom u 18 sati, na adresi Koševo 7 u Sarajevu. Posjetitelji će izložbu moći pogledati svakim radnim danom i subotom, od 13. do 18. novembra, u terminu od 10 do 18 sati.

Izložba koja se sastoji od tridesetak manjih formata slika kombinovane tehnike, istražuje i propituje psihofizičko stanje društva. Posmatrajući posljednjih godina našeg čovjeka, bol i težinu koju, svjesno ili nesvjesno, u sebi nosimo, Alisa kreće putem samoosvještavanja, osvrćući se i suočavajući se s vlastitim ranama.

Koju masku pokazujemo vanjskom svijetu: porodici, prijateljima ili poslovnim partnerima? Koliko nas živi život iza maske – maske (ne)samopouzdanja, autoriteta, savršenstva, dok skrivamo ko smo zaista? Smijemo li se razotkriti, a da stojimo čvrsto ispred samih sebe? Razvili smo uobičajene maske kako bismo zadovoljili i impresionirali druge. Postali smo stranci sami sebi i teško biramo da se vratimo dobrom čovjeku. Živjeti vjerni istinskom sebi – zahtijeva odbacivanje mnogih sputavajućih uvjerenja. Osvijetljavajući svoju nutrinu, postajemo ono što zaista jesmo. Ljubavlju za spoznajom ko smo“, kaže Alisa, naglašavajući da spuštanjem maski činimo hrabar potez.

Istaknuta samostalna bosanskohercegovačka umjetnica Alisa Teletović rođena je 1974. godine. Počinje slikati s jedanaest godina, a već u svojoj petnaestoj godini ima prvu samostalnu izložbu u okviru koje predstavlja svoj apstraktni način slikanja, izlazeći iz ustaljenih slikarskih tehnika i odstupajući od tradicionalnih načina slikanja. Nažalost, rat je prekida u daljnjem razvoju i bavljenju umjetnošću te kao izbjeglica odlazi iz Mostara, a njen životni put zauzima novi tok. Odlazi u Klagenfurt, a zatim se skrašava u Australiji. Diplomirala je 2000. godine na RMIT univerzitetu u Melbournu, gdje je studirala umjetnost, kao i Elektronski dizajn i Interaktivne medije. Živjela je i stvarala, izlažući tokom sedamnaest godina u Australiji. Spajanje dva svijeta, kroz veliko životno iskustvo, prepliću se u slikama koje prikazuju njene misli, emocije i život. Bavi se ekspresivnom i figurativnom umjetnošću.

Članica je Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika BiH, HKD Napredak i ULUBIH-a. Izlagala je svoja djela na preko dvadeset samostalnih izložbi, između ostalog u Londonu, Berlinu, Dubaiju, Veneciji, Rimu, Melbournu, Pertu, Adelaidu, Beču, Abu Dhabiju, Sarajevu i Tuzli. Laureatkinja je niza priznanja i nagrada. Bavi se grafičkim i produkt dizajnom, osnivačica je više brendova, ali se u zadnje vrijeme posvećuje samo slikanju. Radovi ove afirmisane umjetnice nalaze se u javnim i privatnim kolekcijama širom svijeta. Posljednjih dvanaest godina živi u Sarajevu, stvarajući inspirativna umjetnička djela u svom ateljeu i promovirajući svoju umjetnost i van granica BiH. Ove godine, Alisa je dobila dvije međunarodne nagrade: Art Connects Women, Dubai i Donatello Art Priza, Firenca.