Foto: Mihaela Noroc, The Atlas of Beauty

Prije deset godina, fantastična rumunjska fotografkinja Mihaela Noroc krenula je na put oko svijeta nakon što je dala otkaz, želeći ispisati novo poglavlje u svom životu. Njena misija je zabilježiti svojim fotoaparatom raznoliku autentičnu ljepotu žena diljem svijeta. Započela je tada s projektom The Atlas of Beauty u sklopu kojeg je do danas fotografisala žene u više od 100 zemalja, i to u njihovom prirodnom etnografskom kulturnom okruženju.

Putovanje s vrlo niskim budžetom kroz 37 različitih zemalja natjeralo me da se integrišem u sve vrste okruženja. Sada mogu reći da je ljepota posvuda i da nije pitanje kozmetike ili veličine, već biti ono što jesi. Moj cilj je nastaviti i fotografisati žene iz svih zemalja svijeta, pretvarajući Atlas ljepote u ogledalo naših različitih društava i inspiraciju za ljude koji žele ostati vjerni sebi“, izjavila je Mihaela o svojim počecima.

Prava ljepota nema granica. Može se pronaći bilo gdje, u selu ili neboderu, u gesti, u intenzivnom pogledu ili u nekim borama: Prava ljepota je u našim razlikama. Tokom putovanja primijetila sam da postoji veliki pritisak na žene da izgledaju i ponašaju se na određeni način. U nekim sredinama pritisak je izgledati privlačno. U drugima je, naprotiv, pritisak da izgledaju skromno. Ali, svaka bi žena trebala biti slobodna istraživati vlastitu ljepotu bez ikakvog pritiska marketinških kampanja, trendova ili društvenih normi“, kazala je Mihaela.

Mihaela Noroc

Istinska ljepota dolazi iznutra, to je nadahnjujući spokoj i ljudskost, pa ako je naša vanjština prirodna i autentična, naša će unutrašnjost biti vidljivija. Moramo naučiti biti ono što jesmo, ali da bismo to učinili, također moramo naučiti dopustiti drugim ljudima da budu ono što jesu“, poručila je.

Njena prva knjiga The Atlas of Beauty: Women of the World in 500 Portraits, objavljena 2017. godine, uključuje preko 500 portreta žena iz 50 zemalja.

Prije četiri godine, Mihaela je postala majka, a od tada je zajedno sa svojom kćeri proputovala više od 30 zemalja, te je krajem 2023. godine izdala i svoju drugu knjigu, Girls of the World: 250 Portraits of Awesome, ovog puta posvećenu mladim djevojkama.

Nakon što je postala majka, Mihaela je dobila novi motiv, s misijom da svojom fotografijom pruži inspiraciju svojoj kćeri Nataliji. Ono što je pronašla na svojim putovanjima bile su djevojke u svim kulturama, na svim kontinentima, koje su bile više slične nego različite. Kroz zapanjujuće, originalne portrete – poput pastira deva Abeyane iz Etiopije i surferice Nargis iz Bangladeša – i inspirativnih priča koje ih prate, Mihaela dijeli čistu radost, čistu magiju i ogroman potencijal koji živi u svakoj djevojci na svijetu“, navodi se u opisu nove Mihaeline knjige.

Njen projekat Atlas ljepote i dalje traje, a Mihaela nastavlja biti ambasadoricom ideje da ljepota nema granica, te da je raznolikost našeg svijeta blago koje spaja, a ne izvor nesuglasica.