Piše: Elma Hodžić
Foto: Emina Memija

Izložba koja mi je u 2023. godini privukla pažnju na nekoliko nivoa je izložba predstavljena u ambijentu Galerije Roman Petrović u periodu od 10. do 20. augusta 2023. godine, kroz koju je obilježena decenija djelovanja Fashion.Beauty.Love magazina/portala. Ova izložba, konceptualno postavljena kao istinska proslava umjetnosti, predstavljala je i u svojoj realizaciji pravu oazu kreativnosti i susreta za umjetnike i ljubitelje umjetnosti.

Galerija Roman Petrović koja se nalazi u srcu grada, poslužila je kao prigodna lokacija za predstavljanje ove postavke kroz koju su okupljeni mladi bh. umjetnici/umjetnice. Svedena arhitektura galerijskog prostora pomogla je da umjetnička djela 31 izlagača komuniciraju sa publikom tako da se istakne njihova estetika i ispoštuje različitost likovnih senzibiliteta. Izložba je pred publiku postavila široku paletu umjetničkih stilova i tehnika. Od dinamičnih slika do intrigantnih digitalnih ilustracija, ova izložba je poslužila kao svojevrsni presjek savremene umjetnosti u neformalnom, dijaloškom kontekstu, omogućavajući publici direktni kontakt s umjetnicima. Ova izložba je pokazala kako umjetnost može poslužiti kao platforma uz koju se saopštavaju ideje i pokreću važne društvene promjene. Kroz događaj, modne i beauty teme kojima se magazin bavi, proširile su se na polje vizuelnih umjetnosti, spojivši različite aspekte estetike i stvaralaštva.

Sama činjenica da je priznati magazin pružio podršku domaćim umjetnicima i umjetnicama, svjedoči o snazi i važnosti lokalne umjetničke scene – ujedno nam otvara mogućnosti da se umjetnost integriše u svom punom potencijalu, kao osnovni jezik vizualne komunikacije. Svaki umjetnički stil i rad je bio predstavljen s dojmljivom vještinom i profesionalnošću, kako u fizičkom prostoru tako i u prostoru društvenih mreža, što je doprinijelo atmosferi i privlačnosti izložbe. Posebna vrijednost ove izložbe ležala je u interakciji između umjetnika i posjetitelja. Sve prisutne posjetitelje pozdravljali su sami umjetnici, čime je stvorena intimna veza između stvaratelja i promatrača. Ova bliskost omogućila je dublje razumijevanje umjetničkog procesa – a izvršena je demistifikacija umjetnosti, i potajno se nadam, izbrisala elitistička granica između svijeta umjetnosti i pojavnosti. Kroz razgovore sa umjetnicima i umjetnicama, posjetitelji su imali priliku saznati više o kontekstu i značaju svakog pojedinog djela, te na taj način produbiti njihovo iskustvo i povezivanje s idejom umjetnosti kao jedne od čovjekovih primarnih potreba, djelatnosti i, u konačnici, ljubavi.

Proslava desetog rođendana Fashion.Beauty.Love magazina ispoštovala je sva tri nominalna postulata ovog magazina: moda, ljepota, ljubav. Bila je to izvanredna prilika da se okružite kreativnošću, inspiracijom i ljepotom umjetnosti/dizajna. Ova izložba, kao moguća refleksija lokalne umjetničke scene, ukazala je (još jednom) na bogatstvo i kvalitet umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Kao vječiti zagovarač razgovaranja, nadam se da će Fashion.Beauty.Love izložba zaživjeti kao izlagački koncept, koji će (makar) jednom godišnje ponuditi razgovore o umjetnosti u nekim novim dimenzijama prema kojima tek trebamo koračati.