Američka fotografkinja Isa Leshko već čitavu deceniju radi na ciklusu fotografija rijetkih domaćih životinja koje su dobile priliku ostariti. Na Isinim fotografijama se, istina, nalaze i stari psi, omiljeni čovjekovi kućni ljubimci, ali je fokus na kravama, kokoškama, svinjama i drugim životinjama s farme koje obično bivaju ubijene prije svog prvog rođendana.

Leshko je inspiraciju pronašla u činjenici da rijetko imamo priliku vidjeti ove životinje u starosti – budući da je rijetko i dočekaju, a u želji da podstakne empatiju prema ovim živim bićima koje prečesto posmatramo kao robu posjetila je utočišta u kojima su domaće životinje našle spas nakon što su farme na kojima su bile zatvorene zbog okrutnosti nad životinjama, te ondje fotografisala svoje modele.

Fotografkinja je provodila sate sa svakom životinjom koju je fotografisala, nastojeći pridobiti njeno povjerenje i opustiti je, a rezultat njenog rada su prizori koji svjedoče o jedinstvenoj osobnosti svake životinje. Leshko je svoj rad nedavno ukoričila u monografiji Allowed to Grow Old, u kojoj svaku fotografiju prati kratka biografska bilješka o fotografisanoj životinji.

Nekoliko fotografija Ise Leshko pogledajte u fotogaleriji.