U galeriji Collegium artisticum, u periodu od 01. do 14. avgusta 2023. godine, održana je izložba Playful Battles/Razigrane borbe na kojoj se sa nekoliko ciklusa slika i crteža predstavio autor Thomas Steyaert.

Thomas Steyaert je koreograf, performer i vizuelni umjetnik, rođen 1978. godine u Roeselaru (Belgija).

Crteži za projekat Playful Battles/Razigrane borbe su nastali u vrijeme pandemije korona virusa u periodu ograničenja kretanja i drugih mjera restrikcije. Radovi su odgovor na kolektivni strah, usamljenost, nedostatak fizičkog kontakta, te buntovništva.

Thomasovo zanimanje za transformaciju priča i istine kroz digitalizaciju i platforme društvenih medija inspiriralo ga je u posljednjoj fazi slikarske prakse da eksperimentiše s digitalnim dekonstrukcijama i rekonstrukcijama starijih radova. Manipulirani prikazi postaju neprepoznatljive varijacije originala. Uočljivi su samo fragmenti oblika i boja. Slikajući transformirane prikaze nanovo na platno, Thomas komentira manipulaciju i različita tumačenja priča i istine u širem kontekstu digitalizacije.

Untitled, 2023.

Razigrane – “Ja pristupam svojim crtežima i slikama na razigran način. Uporedo s praksom korištenja tijela kao umjetničkog medija, ja testiram, eksperimentišem i istražujem kroz različite stilove i materijale na nekompromisan način.”

Borbe – “Kao u svakoj kreaciji, moraš naići na prepreke. Svaka nova nanesena linija na papir može predstavljati problem. Rješenje za kompoziciju, te odabir odgovarajuće boje ili materijala idu pod ruku sa sumnjom. Aspekt greške i onog nepoznatog skupa egzistiraju, i u isto vrijeme oni stvaraju unutarnju borbu.”

Untitled, 2023.

Scenski/performativni rad

Upotrebom tijela kao umjetničkog medija Thomas Steyaert istražuje sistem fizičke, odnosno direktne komunikacije između izvođača u realnom vremenu. Upotreba tijela se može promatrati kroz odnose promjena unutar društva – kretanja koja testiraju, mapiraju i transformiraju specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena; na taj način umjetnik stvara mogućnosti za višestruko isčitavanje i prepoznavanje osnovnih ljudskih vrijednosti i povezivanja. Njegov scenski rad je prikazivan u pozorištima, na festivalima, u muzejima i na site-specific lokacijama u Evropi i inostranstvu. Jedan od njegovih najbližih umjetničkih saradnika, s kojim dijeli praksu upotrebe tijela kao umjetničkog medija, portugalski je umjetnik pokreta – Raul Maia.

Thomas Steyaert pridaje veliku važnost pitanju kako njegova umjetnička praksa može doprinijeti društvu. Godine 2016, zajedno sa četiri sarajevska umjetnika (BiH), osniva umjetnički kolektiv ‘Moving Island’. Za cilj imaju proizvesti multimedijalne projekte u lokalnim zajednicama i pokušati podići svijest o značaju društveno angažiranih praksi u umjetnosti i mogućnostima pozitivnih promjena u zajednicama kroz umjetničku praksu.

Sir Dick Magic, 2020.

Sir Dick Magic, 2020.

Slike/crteži

Školovanje i dugogodišnje međunarodno iskustvo kao plesača, performera i koreografa stvorilo je u njemu značajnu radoznalost i interesovanje za upotrebu, kreiranje i estetiku prizora u različitim umjetničkim medijima. Radoznalost je polako inspirisala male radove crteža i slika. U početku, ova praksa je zadovoljavala njegovu potrebu da popuni ‘prazan prostor’ između performansa i koreografskih projekata. Ova praksa je postajala sve važnija, a slikarstvo i crtanje su počeli okupirati značajan dio njegovog vremena. Materijali su se umnožavali, površine su se mijenjale, a fascinacija teksturom i bojom je također rasla.

Slikanje i crtanje su sada postali bitne komponente njegovog umjetničkog jezika. Stil varira od figurativnih, naivnih i stripovskih do razrađenijih i složenijih apstraktnih i figurativnih radova.

Sweet Devil and his Lover, 2020.

I ovdje se slikarska praksa može promatrati kroz odnose promjena unutar društva – boje i oblici koji testiraju, mapiraju i transformiraju specifičnu postojeću strukturu u određenom trenutku vremena stvarajući paralelu s umjetnikovom upotrebom tijela kao umjetničkog medija.

Godine 2016. imao je svoju prvu samostalnu izložbu naziva 22 slike, historija razigranih borbi u Jatki78 u Pragu (Češka). Godine 2019. organizuje samostalnu izložbu slika, grafika i crteža Bez naslova u Nacionalnoj galeriji BiH. Godine 2020. imao je samostalnu izložbu Neki radovi u Galeriji Brodac u Sarajevu (BiH), a 2022. godine izlaže seriju crteža u Malpertuisu u Tieltu (Belgija).